Van Hool wil fabrieken bouwen in het buitenland
Foto: BELGA

Busbouwer Van Hool kijkt naar het buitenland om zijn productiecapaciteit op te krikken. Het gaat om een busfabriek in de Verenigde Staten en een opleggerfabriek in een nog niet nader bepaald land. De vakbonden reageren bezorgd.

Van Hool boekte vorig jaar een omzet van 596,8 miljoen euro, 7 procent meer dan in 2014. ‘De hoogste omzet in de geschiedenis van het bedrijf’, aldus woordvoerder Dirk Snauwaert. De groepswinst steeg tot 10,6 miljoen euro.

De groei gaat gepaard met uitbreiding. Van Hool wil graag de Amerikaanse markt van het openbaar vervoer betreden. Daarop mogen alleen in de VS geproduceerde bussen rijden (omwille van de ‘Buy America Act’), en dus onderzoekt Van Hool nu of het een Amerikaanse fabriek kan opstarten.

Ook voor de opleggerdivisie, goed voor ongeveer 20 procent van de groepsomzet, kijkt Van Hool naar het buitenland. Het overweegt een nieuwe fabriek te bouwen ter aanvulling van de bestaande productie in Koningshooikt. Waar die fabriek zou komen, zegt het bedrijf voorlopig niet.

Ongerust

De christelijke vakbond bij de busbouwer vraagt duidelijkheid van de directie over de toekomst van de Belgische vestiging in Koningshooikt. ‘De werknemers in België zijn ongerust’, zegt Marc De Hert, provinciaal secretaris van ACV-Metea in Antwerpen.

‘Met een mogelijke opstart van een busproductie in Amerika en het elders bouwen van de opleggers, zoekt Van Hool weer nieuwe horizonten op’, zegt De Hert. ‘Wij plaatsen hier toch wel vraagtekens bij en maken ons zorgen over de tewerkstelling in Lier op middellange en lange termijn.’

Hoewel Van Hool zegt dat de buitenlandse sites bedoeld zijn om voertuigen te produceren die nooit in België gemaakt zouden kunnen worden (omwille van de hoge loonkosten), heerst er ongerustheid bij de werknemers in België, aldus de vakbondsman. Zo kreeg het personeel te horen dat er de komende maanden heel wat economische werkloosheid zal zijn in de Lierse deelgemeente. ‘De verwachtingen voor de tweede helft van 2016 en voor 2017 zijn niet goed’, aldus De Hert.