Zo gaat de nieuwe bibliotheek in Aalst eruitzien

Aalst opent in 2018 de deuren van een nieuwe stadsbibliotheek, die wordt geïntegreerd met de bestaande Pupillenschool. Het gaat om een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Kaan Architecten.

De stad vroeg een bibliotheek die ook een ontmoetingsplaats kan worden voor zijn inwoners. Het nieuwe gebouw moet bovendien ook plaats bieden aan de Academie voor Podiumkunsten, waardoor een balans moest worden gevonden tussen ‘stille’ ruimtes en het geluid dat podiumkunsten zoals dans, muziek en woord met zich meebrengen.

Zo gaat de nieuwe bibliotheek in Aalst eruitzien
Zo gaat de nieuwe bibliotheek in Aalst eruitzien
Foto: Kaan Architecten

Kaan Architecten tekende een nieuw, rechthoekig volume dat tegen de bestaande Pupillenschool op de Graanmarkt zal worden geplaatst. Op die manier krijgt de binnenstad van Aalst er meteen ook twee nieuwe pleintjes bij, aldus het bureau dat zich naar eigen zeggen liet inspireren door het onregelmatige stratenpatroon van de carnavalstad.

Het gebouw zelf valt op door zijn grote ramen die overvloedig licht binnentrekken en toelaten om van buitenaf doorheen het gebouw te kijken. Het interieur wordt gedomineerd door hout, dat moet zorgen voor een sfeer van intimiteit. De werken starten nog dit najaar.