Een groep telecombedrijven, waaronder Proximus, wil tests uitvoeren met het snelle 5G-netwerk. Maar dan moet de discussie over netneutraliteit – het principe dat alle internetverkeer gelijk moet worden ...
TELECOM
Netneutraliteit 5G weer ter discussie
| Van onze redacteurEen groep telecombedrijven, waaronder Proximus, wil tests uitvoeren met het snelle 5G-netwerk. Maar dan moet de discussie over netneutraliteit – het principe dat alle internetverkeer gelijk moet worden behandeld – heropend worden.
Het net van 5G zal vele malen sneller zijn dan het 4G-netwerk dat we nu gebruiken. Zo zou je binnen een seconde een film moeten kunnen binnenhalen. Daardoor is 5G geschikt voor toepassingen die systematisch veel bandbreedte vergen, zoals virtual reality en live streaming, maar ook zelfrijdende wagens.
Om te kunnen garanderen dat al die toepassingen goed werken, is er volgens de telecombedrijven wel nog een belangrijk obstakel. De regels rond de netneutraliteit staan niet toe dat bepaalde gegevensstromen voorrang krijgen op andere. Daardoor kunnen de operatoren hun eigen diensten niet bevoordelen tegenover die van hun concurrenten.
Zelfrijdend
Maar met 5G moeten bepaalde datastromen volgens de telecombedrijven wel voorrang kunnen krijgen op andere. Ze verwijzen concreet naar de data van zelfrijdende wagens. Als die niet bevoordeeld zouden worden ten opzichte van bijvoorbeeld audiostreams, dan riskeren de wagens in de problemen te raken, met alle veiligheidsrisico’s van dien.
Een andere voorwaarde is van technische aard. Voordat 5G in gebruik kan genomen worden moeten de overheden nog de noodzakelijke frequenties daarvoor vrijmaken.
De bedoeling is dat er tegen 2020 in elk Europees land minstens een stad van een 5G-net voorzien is. Behalve Proximus hebben ook giganten als Vodafone en Deutsche Telekom hun medewerking aan het project toegezegd. Welke steden er bij het project betrokken worden, ligt nog niet vast.