‘Geen sprake van een abnormale epidemie in Kempen’
Foto: Hans Otten

‘Ongeziene epidemie in en rond Geel’ kopte Het Laatste Nieuws donderdag. Er zouden 22 mannen tussen 35 en 55 jaar met dezelfde hartproblemen in het AZ Sint-Dimpna in Geel zijn opgenomen. Dat blijkt niet helemaal te kloppen.

Het getal 22, zoals in Het Laatste Nieuws vermeld staat, blijkt niet correct te zijn. Het gaat om tien gevallen, verspreid over een aantal weken. Iets wat perfect normaal is voor een virus, aldus cardiologe Emmanuela Govaerts van het AZ Sint-Dimpna. ‘Het is eigen aan een virus dat er altijd meerdere besmettingen zijn. Een virus kan niet alleen overleven.’

Jan Luyten (38) wordt aan het woord gelaten in Het Laatste Nieuws donderdag. Hij zou ernstig ziek geweest zijn en even op intensieve verbleven hebben. Ook dat is niet zo heel uitzonderlijk. ‘Het ene jaar zijn de gevallen zwaarder dan andere. Zo gaat dat nu eenmaal’, klinkt het.

Govaerts benadrukt dat er geen reden is tot paniek. ‘Ik word hier overspoeld met telefoontjes van bezorgde mensen en ik moet ze telkens meedelen dat er niks abnormaals aan de hand is’, zegt de cardiologe. Ze roept op tot kalmte.