Explosies in Saudische steden Medina en Qatif
Zwarte rook stijgt op in Medina vlak na de explosie. Foto: rtr

Vlakbij de Moskee van de Profeet in de Saudische stad Medina, één van de heiligste sites van de islam, is er maandagavond een zelfmoordaanslag gepleegd. Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken maakt gewag van vier doden en vijf gewonden. Ook in de stad Qatif, in het oosten van het land, heeft iemand zichzelf even voordien opgeblazen vlakbij een sjiitische moskee. Volgens inwoners vielen daar evenwel geen slachtoffers.

Maandagochtend pleegde een kamikaze ook al een aanslag in de buurt van het Amerikaans consulaat in Jeddah, in het westen van Saudi-Arabië. Twee bewakingsagenten raakten er lichtgewond.

De aanslagen vallen samen met het naderende einde van de ramadan. De jaarlijkse vastenperiode voor moslims eindigt dinsdag. De Moskee van de Profeet in Medina herbergt het graf van de profeet Mohammed. Na Mekka is Medina de belangrijkste plaats van de islam.

In Qatif was er in mei 2015 al een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee. Daarbij vielen 21 doden. De aanslag werd toen opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In het oosten van Saudi-Arabië leeft het merendeel van de sjiitische gemeenschap, die zich gemarginaliseerd voelt in het overwegend soennitische koninkrijk.