Veel zonnebankcentra lopen tegen de lamp bij controles
Foto: © Tono Balaguer

Opvallend veel zonnebankcentra houden zich niet aan de regels, ondanks evidente gezondheidsrisico’s. Op 37 controles liepen 23 centra de afgelopen maanden tegen de lamp en kwam het tot een verzegeling van het centrum of een aantal zonnebanken. Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil hen daarom dichter op de huid zitten.

‘Jaarlijks overlijden bijna vijfhonderd Belgen als gevolg van huidkanker’, stelt Peeters. ‘In 2014 streden 137.117 Belgen tegen huidkanker. De jaarlijkse kost van huidkanker voor de maatschappij bedroeg in 2014 bijna 107 miljoen euro.'

Peeters wil nultolerantie en liet dat ook duidelijk verstaan aan de sector. Niettemin bakken veel zonnebankcentra het nog steeds te bruin. Op 37 controles werd twaalf keer het hele centrum verzegeld, terwijl ook elf keer beslag werd gelegd op een of meer zonnebanken. Vaak ging het om het toelaten van minderjarigen of mensen met huidtype 1, of foute stralingsnormen van de lampen.

Anonieme controles

‘Dikwijls gaat het om recidivisten. Ondanks eerdere waarschuwingen of veroordelingen, blijven ze de regels overtreden’, betreurt Peeters. Hij geeft ook mee dat de anonieme controles door beroepsorganisatie Febelsol nuttige informatie opleveren, die de economische inspectie helpt om centra nog gerichter tegen het licht te houden.

Probleem is echter dat nog te veel commerciële zonnebanken onder de radar blijven. Peeters wil daarom alle aanbieders van zonnebanken identificeren en oplijsten. Niet enkel zonnebankcentra dus, maar bijvoorbeeld ook fitnesscentra of schoonheidssalons. Er komt daarvoor een nieuwe subcode in de Kruispuntbank van Ondernemingen.