Bij de aanslag zaterdagavond in een drukke straat in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn volgens verantwoordelijken minstens 213 mensen om het leven gekomen. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

In een wijk in het centrum van Bagdad zijn in de nacht van zaterdag op zondag minstens 213 mensen gedood door een bomaanslag. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

De explosie deed zich voor in de wijk Karrada, waar veel mensen hun boodschappen deden voor het Suikerfeest van volgende dinsdag. Moslims vieren met het Suikerfeest het einde van de vastenmaand ramadan. Volgens Saad Maan, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, werd de explosie veroorzaakt door een autobom die ontplofte in de buurt van een restaurant. Verschillende winkels stonden na de explosie in brand, aldus Maan.

Het gaat om de zwaarste dodentol bij een enkele aanslag in Bagdad dit jaar - misschien zelfs de zwaarste tol van het voorbije decennium.

Ketters

In een verklaring op het internet eist IS de aanslag op. De radicale soennitische organisatie beweert dat de zelfmoordterrorist een groep sjiieten viseerde. IS beschouwt sjiieten als ketters.

In Bagdad ontplofte volgens de onafhankelijke website Alsumaria News nog een andere bom op een markt in het noordelijk district Shaab. Daar vielen ook slachtoffers, maar hoeveel is nog niet duidelijk. IS had eerder al een reeks dodelijke aanslagen tegen sjiieten en veiligheidstroepen in Irak opgeëist.

De voorbije maanden verloor de splintergroep van Al-Qaeda terrein in Irak. Vorige maand heroverden de Iraakse troepen de overwegend soennitische stad Fallujah op Islamitische Staat. Op 18 juni startte het Iraakse leger met Amerikaanse luchtsteun een grootschalig offensief tegen het IS-bastion Mosoel, de op een na grootste stad van Irak.