Gewezen Franse premier Michel Rocard (85) overleden
Michel Rocard (foto uit 2010). Foto: AFP

De gewezen Franse socialistische premier Michel Rocard is zaterdagnamiddag overleden. De politicus stierf op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs.

Zijn zoon Francis heeft het nieuws meegedeeld aan het Franse persbureau AFP.

President François Hollande loofde Rocard in een verklaring als een ‘grote figuur van de Republiek en van links’. Hij vertegenwoordigde een socialisme dat utopie en moderniteit verenigde.

Rocard was gedurende drie jaar, van 1988 tot 1991, eerste minister onder François Mitterrand, na de herverkiezing van de socialistische president voor een tweede ambtsperiode.

Na een eerste periode van de zogeheten ‘cohabitation’, waarbij Mitterrand de meerderheid in het parlement had verloren en met een rechtse regering moest samenwerken, was de president gedwongen een eerste minister van de oppositie te benoemen, in dit geval Jacques Chirac (1986-1988).

Kort nadat hij zijn functie had opgenomen, ondertekende Rocard de Akkoorden van Matignon, die een eind maakten aan de problemen in Nieuw-Caledonië en het Franse overzeese gebied in de Stille Oceaan het recht gaven op zelfbeschikking.

Rocard, die in 1930 in de buurt van Parijs werd geboren, studeerde aan de ENA, de school die de politieke elite van Frankrijk vormt. Hij was een overtuigd Europeeër.