Aanslag Bangladesh: vooral Italianen en Japanners bij slachtoffers
Familieleden van de slachtoffers op weg om de lichamen te identificeren. Foto: EPA
Bij de gijzeling in een restaurant in de Bengalese hoofdstad Dhaka zijn 22 mensen om het leven gekomen, de zes gijzelnemers niet meegerekend. De meeste slachtoffers zijn buitenlanders.

Zeven of acht bewapende mannen drongen vrijdagnacht het bij buitenlanders erg populaire restaurant Holey Artisan Bakery in Dhaka binnen. Na een urenlange belegering stormden commandotroepen zaterdagochtend het gebouw binnen. Bij de aanslag zijn alles samen 28 mensen om het leven gekomen: twintig gijzelaars, twee agenten en de zes gijzelnemers.

'We hebben twintig lichamen gevonden. De meeste van hen werden brutaal doodgestoken', verklaarde de woordvoerder van het Bengalese leger, Nayeem Ashfaq Chowdhry, zaterdag. Die twintig slachtoffers zijn allen gijzelaars, allemaal buitenlanders.

Negen Italianen

Er zijn negen Italianen onder de slachtoffers, vier mannen en vijf vrouwen. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni bevestigd. Er is ook nog één Italiaan vermist. Die persoon bevond zich ook in het restaurant maar is niet geïdentificeerd als een van de twintig slachtoffers.

Matteo Renzi, de Italiaanse premier,  heeft al gereageerd op het drama: 'Onze gedachten, onze gebeden en onze tranen vermengen zich met de tranen van de getroffen families in Dhaka, in het bijzonder met de families van onze landgenoten.'

Verder zijn ook zeven Japanners omgekomen en raakte een andere Japanner gewond. Ook bij de doden: drie studenten uit de Verenigde Staten, waaronder een Amerikaan en een Indiër. 'De Verenigde Staten veroordelen de vreselijke terroristische aanval in de sterkst mogelijke bewoordingen', verklaarde Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn er voorlopig geen aanwijzigingen dat er ook Belgen bij de slachtoffers zijn.

Dertien gijzelaars gered

Tijdens de inval van het leger konden dertien gijzelaars worden gered. Drie van hen hebben een buitenlandse nationaliteit. 

Zes gijzelnemers werden bij de actie gedood, één terrorist werd gevangen genomen. Eerder kostte een vuurgevecht met de aanvallers het leven aan twee politieagenten. 

De politie heeft bij de raid in het restaurant een grote voorraad geïmproviseerde explosieven en AK-22 aanvalswapens gevonden.

IS eist aanslag op

IS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist. Maar de Verenigde Staten zouden volgens sommige bronnen vermoeden dat Al-Qaeda op het Indische subcontinent de eigenlijke verantwoordelijke is. De organisatie werd donderdag door de VS op de lijst van terroristische groeperingen gezet.

De voorbije weken werden in Bangladesh duizenden veronderstelde radicale militanten opgepakt.