REACTIES. Wereldleiders geschokt door ‘afgrijselijke gewelddaad’
Foto: AFP

De wereld werd dinsdagavond opnieuw opgeschrikt door een zelfmoordaanslag. Deze keer vond de aanslag plaats in de luchthaven Atatürk in Istanbul. Verschillende wereldleiders hebben de gewelddaad veroordeeld.

De Turkse president Erdogan hield na de aanslag een spoedbijeenkomst met premier Binali Yildirim. Hij stelde dat hij de drievoudige zelfmoordaanslag sterk veroordeelt en riep de rest van de wereld op om doorstasten op te treden tegen terreurdreiging, want een aanslag zoals deze kan overal gebeuren volgens hem.

‘Iedereen moet weten dat de terroristische organisaties geen onderscheid maken tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago,...’, aldus Erdogan.

‘Afgrijselijke gewelddaad’

‘De internationale luchthaven Atatürk is, net zoals de luchthaven van Brussel die eerder deze maand werd aangevallen, een symbool van internationale relaties en van de linken die ons verbinden’, aldus de woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest, die spreekt van een verschrikkelijke daad. ‘We blijven loyaal in onze steun aan Turkije, onze bondgenoot en onze partner in de NAVO, en blijven strijden tegen de dreiging van het terrorisme.’

De Franse president François Hollande veroordeelt de aanslag, een vreselijke gewelddaad, met klem. ‘Deze terroristische daden volgen op andere aanslagen, waardoor de situatie in Turkije nog moeilijker wordt’, aldus de staatsleider.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei ‘geschokt’ te zijn door ‘deze nieuwe laffe daad van terrorisme’.

Ook onze premier Charles Michel veroordeelt de daden. ‘Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de aanslag in Istanbul’, klinkt het op Twitter. ‘We veroordelen deze afgrijselijke daad van geweld.’ Didier Reynders stelt dat ‘niets dergelijk geweld rechtvaardigt’.