Aanslag Istanbul. Dodentol loopt op tot 42
Foto: Osman Orsal/ Reuters
Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul zijn zeker 42 doden en 239 gewonden gevallen. Dat bevestigt de Turkse premier Binali Yildirim, die Islamitische Staat ervan verdenkt achter de aanslagen te zitten. De Koerdische PKK ontkende alvast elke betrokkenheid. Achttien lichamen werden ondertussen al overgedragen aan de families.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens premier Yildirim 'wijzen de aanwijzingen in de richting van Daesh (het Arabische acroniem van IS, red.)'.  Over de identiteit of nationaliteit van de drie zelfmoordenaars zei hij niets, maar Yildirim wist wel dat de aanvallers een taxi namen naar de luchthaven.

De  Atatürk-luchthaven vertoont volgens de premier geen tekortkomingen wat veiligheid betreft. Vanochtend werd de luchthaven ook al gedeeltelijk heropend. Turkish Airlines, de belangrijkste vliegtuigmaatschappij daar, liet al weten dat check-in-balies opnieuw functioneren.

De verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft ondertussen de aanslag afgekeurd en elke betrokkenheid ontkend. De gewapende arm van de PKK viseert naar eigen zeggen enkel militaire doelwitten.

Zeker buitenlandse slachtoffers

De aanslag vond dinsdag plaats rond 22.00 uur Belgische tijd in de buurt van de ingang van de veiligheidscontroles bij de aankomsthal. Drie kamikazes openden eerst het vuur op de menigte in de luchthaven, waarna het tot een vuurgevecht kwam tussen de politie en de daders, die zichzelf vervolgens hebben opgeblazen. 

De drie zelfmoordenaars zijn niet opgenomen in de slachtofferbalans. De lichamen van 18 van de 42 slachtoffers werden ondertussen al overgedragen aan de families.

Onder de doden en gewonden zijn ook verschillende buitenlanders. Zeker één Iraanse en één Oekraïense staatsburger kwamen om. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders liet weten dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn over Belgische slachtoffers.

Erdogan: 'Aanval moet keerpunt zijn'

President Tayyip Recep Erdogan veroordeelde de terreuraanslag, die volgens hem onschuldige burgers trof. In een verklaring zei Erdogan dat dergelijke 'gruwelijke' aanval in elke luchthaven ter wereld kan gebeuren.'Ik hoop echt dat de aanval op de luchthaven Atatürk een keerpunt zal zijn, een keerpunt in de gezamenlijke wereldwijde strijd tegen terroristische organisaties, met de westerse landen in de hoofdrol.'

Verschillende wereldleiders, onder wie ook onze premier Charles Michel (MR) reageerden ondertussen geschokt.

Vierde zware aanslag

Drie weken geleden nog werden bij een aanslag in het stadscentrum van Istanbul elf mensen gedood. Die terreurdaad werd opgeëist door een splintergroep van de PKK. Het was de derde zware aanslag sinds het begin van het jaar in het centrum van Istanbul. Ook terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) pleegt geregeld aanslagen in de Turkse grootsteden. 

Beelden tonen chaos na aanslag

Ondertussen duiken verschillende video's op waarop de explosies op de luchthaven te zien zouden zijn. Het is echter moeilijk om de herkomst van de beelden te achterhalen. Op foto's is ook te zien hoe zwaar de luchthaven beschadigd werd.