Belgische tienjaarsrente op laagste peil ooit
Foto: Jan Auman

De rente op Belgische overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar is dinsdag onder de 0,3 procent gedoken, of het laagste peil ooit. Aanleiding is de Brexit, waardoor beleggers vluchten naar veilige havens.

De tienjaarsrente duikt dinsdag naar 0,286 procent, en gaat zo voor het eerst onder de kaap van dertig basispunten. Daarmee verpulvert de rente het vorig laagterecord. In april vorig jaar was de rente al gedaald naar net onder de 0,34 procent. Na de keuze van de Britten om uit de EU te stappen, was de tienjaarsrente opnieuw naar dat niveau gezakt, om dinsdag onder de 0,3 procent te zakken.

Veilige haven

Volgens Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, kan ons land profiteren van de ‘flight to quality’ op de financiële markten als gevolg van de brexit, waarbij beleggers de meest veilige beleggingen opzoeken.

De lage rentes zijn alvast goed nieuws voor de schatkist, en de begroting, die op die manier miljoenen euro’s aan rentelasten bespaart. Eerder berekende het Agentschap van de Schuld dat de lage rentes waar België aan kan lenen dit jaar voor vier miljard euro aan besparingen hebben opgebracht.

Maar, zo nuanceerde het Agentschap meteen, de miljarden euro minder rentelasten zijn slechts een compensatie voor het verlies aan economische groei.