Kamikaze Riders niet langer vervolgd voor plannen van aanslag

Saïd Saouti (30) en Mohamed Karay (27), de twee leden van de Kamikaze Riders die in de cel zitten op verdenking van terrorisme, worden niet langer vervolgd voor het plannen van een aanslag. Op vraag van het federaal parket heeft de Brusselse raadkamer de twee daarvoor vorige week donderdag buiten vervolging gesteld.

Saouti en Karay zullen zich in het najaar wel voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het nieuws dat vorige week al gemeld was door VTM, is nu ook bevestigd door de advocaten van de verdachten.

Saouti en Karay maken beiden deel uit van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders, waarvan minstens een aantal leden rechtstreekse linken heeft met het opgedoekte Sharia4Belgium. Zo was Abdelouafi Elouassaki, een van de vier broers van de beruchte familie van Vilvoordse Syriëstrijders, lid van de Kamikaza Riders tot hij om het leven kwam bij een verkeersongeval. Saïd Saouti, oprichter van de Kamikaze Riders, zou de broers Elouassaki ook gekend hebben.

Kamikaze Riders niet langer vervolgd voor plannen van aanslag

De twee werden op 27 december opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat Saouti en Karay een aanslag planden, “in de stijl van de aanslagen in Parijs”. Doelwitten zouden daarbij de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn.

Begin januari raakte bekend dat bij Mohamed Karay ook een afscheidsbrief gevonden was, maar die had volgens de verdediging niets te maken met eventuele plannen voor enige aanslag. Wapens of explosieven waren bij de twee verdachten ook nooit gevonden.