Zeven huiszoekingen in onderzoek naar mislukte aanslag op Thalys
Foto: belga

In het kader van het onderzoek naar de mislukte aanslag op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs, op 21 augustus vorig jaar, zijn dinsdag zeven huiszoekingen uitgevoerd. Dat meldt het federaal parket.

De huiszoekingen werden uitgevoerd in Antwerpen, Sint-Jans-Molenbeek, Willebroek, Brussel en Koekelberg. Alle huiszoekingen verliepen zonder incidenten. Over het materiaal dat in beslag genomen werd, wil het parket voorlopig niets kwijt, enkel dat er geen explosieven of wapens aangetroffen werd. Er werd ook niemand meegenomen voor verhoor.

Gisteren werden na een reeks huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, in Sint-Lambrechts-Woluwe en in Haren zes mensen opgepakt in hetzelfde onderzoek. Ook daar werden geen wapens of exlosieven gevonden. De zes die opgepakt werden, werden na verhoor weer vrijgelaten. Ze zijn ook niet in verdenking gesteld.

Ayoub El-Khazzani

Op 21 augustus 2015 stapte Ayoub El-Khazzani, een 25-jarige Marokkaan, aan boord van de Thalys tussen Amsterdam en Parijs van kwart over vijf met een AKM-kalasjnikov, een Lüger-pistool, een breekmes en een halve liter benzine in zijn rugzak. Hij kocht een ticket, beluisterde op zijn gsm een radicaalislamitisch fragment en trok met zijn rugzak naar het toilet.

Er zaten honderden passagiers aan boord. Twee militairen, die op dat moment op vakantie waren, hoorden hoe iemand een wapen in het toilet aan het laden was en liepen naar het toilet. Ze overmeesterden El-Khazzani. De Thalys werd afgeleid naar het Franse Arras en daar stond politie klaar om hem in de boeien te slaan.

Bij de aanslag raakten drie mensen gewond. De twee militairen zouden volgens Franse media zwaargewond zijn. Een van geraakt door een kogel, de ander had snijwonden. En ook de acteur Jean-Hugues Anglade raakte gewond.

El-Khazzani werd aangeduid als de dader, maar de vraag of hij alleen handelde blijft voorwerp van onderzoek.