Senator Florida verloot AR-15-geweer via internet
Foto: AFP

Greg Evers, die voor de Republikeinen in de Senaat zetelt, heeft na het bloedbad van Orlando voor ophef gezorgd door een geweer te verloten op het internet. De politicus uit Florida schenkt aan iemand die een bericht van zijn Facebookpagina leuk vindt of deelt een wapen van het type AR-15. Met een dergelijk geweer en een een pistool had de 29-jarige Omar Mateen in een nachtclub in Orlando 49 mensen gedood en 53 anderen verwond.

De AR-15 is uiterlijk bijna identiek aan het oorlogsgeweer M16, dat aan het leger wordt verkocht. Veel van de ergste schietpartijen van de voorbije jaren in de Verenigde Staten werden met dat wapen uitgevoerd. President Barack Obama eiste na het bloedbad dat het verbod op dergelijke wapens werd hernieuwd.

Een woordvoerder van het campagneteam van Evers rechtvaardigde de actie van dinsdag. ‘Obama schuift de schuld voor het incident af op een wapen en niet op moslimterrorisme’, zei hij. ‘Ons punt is dat we in de Verenigde Staten het recht hebben om onszelf te verdedigen. Als de president ons niet beschermt, doen we beroep op het Tweede Amendement van de grondwet.’ Dat amendement laat het burgers toe wapens te bezitten en te dragen. Evers voert momenteel campagne voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden.

De winnaar van het geweer wordt op 4 juli – Onafhankelijkheidsdag in de VS – bekend gemaakt.