N-VA vraagt actuadebat over rol van Versnick bij Optima-voorstel
Foto: BELGA

N-VA, de grootste oppositiepartij in de Oost-Vlaamse provincieraad, wil komende woensdag een actuadebat over de rol van gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) bij het gesprek waarin de provincie een voorstel kreeg van het noodlijdende Optima Bank om een termijnbelegging te doen.

Afgelopen vrijdag bleek dat Geert Versnick recent aanwezig was op een kennismakingsgesprek tussen de noodlijdende Optima Bank, topambtenaren van de provincie en de bevoegde gedeputeerde van Financiën. Daarin werd het aanbod gedaan om tegen hoge rentevoeten tien miljoen euro te beleggen. Versnick is als bestuurder verbonden aan Optima Group.

Vrijdag al diende N-VA een actuele vraag in voor de komende provincieraad, over de rol van Versnick bij de onderhandelingen. Zondag besliste de partij om een actuadebat aan te vragen over de kwestie.

'Niet op de hoogte'

Optimabaas Jeroen Piqueur deed samen met Danny De Raymaeker, voorzitter van het directiecomité bij Optima, op dinsdag 12 april 2016 een voorstel aan de financieel beheerder en adviseur van de provincie. Aan tafel zaten ook eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V), bevoegd voor Financiën, en tweede gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD), zo bevestigen de twee.

Versnick is, naast gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen, ook bestuurder bij Optima Group. Maar hij zegt niet op de hoogte geweest te zijn van problemen bij Optima Bank. ‘Vanuit de Group is er geen operationele controle, enkel een cijfermatig toezicht op macrogegevens die verwerkt worden in de algemene boekhouding’, verduidelijkt Versnick. Hij zegt ook dat Optima Group nooit opmerkingen van de Nationale Bank ‘of van gelijk wie’ kreeg.

'Versnick faciliteerde gesprek'

‘Op 12 april, dus toen Optima Bank reeds een verbod had van de Nationale Bank om geld op te halen bij openbare besturen, werd een voorstel gedaan aan de deputatie om 10 miljoen euro te investeren’, zegt fractievoorzitter Jeroen Lemaitre (N-VA). ‘Gedeputeerde Vercamer verklaart dit weekend onder meer: “Versnick heeft ons kennis laten maken." Er wordt met andere woorden gesteld dat gedeputeerde Versnick dit gesprek faciliteerde.’

Voor N-VA is de zaak ‘bijzonder zwaarwichtig’ en moet de zaak in de provincieraad grondig behandeld worden. ‘Er zou immers sprake kunnen zijn van belangenvermenging en schending van deontologie’, zegt Lemaitre. ‘Het lijkt mij essentieel dat dit dossier tot op de bodem wordt onderzocht en uitgeklaard en bijgevolg de beperktheid van een mondelinge vraag overstijgt.’