Regering overweegt strengere straffen voor lekken uit geheime (terreur)documenten
Foto: Photo News

Vier federale ministers worden sinds gisterenavond extra beveiligd omdat er een concrete dreiging is voor hen en hun familie. Dat lekte vandaag uit via Het Nieuwsblad. Eerder deze week was er ook al een lek over een zogezegd ‘potentiële aanslag’ in City2 en McDonald’s in Brussel. De regering is het ‘kotsbeu’ dat er geheime informatie op de straatstenen wordt gegooid en overweegt sterk om de straffen erop fors te verhogen. Er komt vrijwel zeker een onderzoek naar het recentste lek.

In regeringskringen heerst wrevel over nieuws dat vanmorgen bekend raakte, namelijk dat het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyses (Ocad) ernstige aanwijzingen heeft dat terroristen het gemunt hebben op vier topministers van de federale regering. Het gaat om usual suspects Charles Michel (premier), Jan Jambon (Binnenlandse Zaken), Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Koen Geens (Justitie). Zij staan sinds gisterenavond onder politiebescherming.

De aanwijzingen kwamen vrijdag ter sprake tijdens een vergadering van het federale crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en tijdens de Nationale Veiligheidsraad (NVR). Een en ander stond in een geheime nota - geen gewone ‘vertrouwelijke’ nota, maar een classified document dat enkel door mensen met een veiligheidsmachtiging kan gelezen worden -, vervolgens werden er consignes doorgegeven aan de lokale politiezones die de vier federale excellenties en hun families moesten beveiligen.

Dat een en ander het daglicht zag, vindt de regeringstop hoogst onverantwoord. ‘We zijn het kotsbeu’, klinkt het in de Zweedse coalitie. ‘Ten eerste brengt men het leven van de betrokkenen in gevaar, maar evengoed van de niet-beveiligde ministers van wie iedereen nu weet dat ze géén extra beveiliging krijgen. En ten derde worden op deze manier onze bronnen op non-actief gezet.’

De regering wil niet langer lijdzaam ondergaan en communicatiegewijs de lekken achterna hollen, en plant daarom actie. Er wordt zo goed als zeker een onderzoek ingesteld naar de lekken. Daarenboven denken Michel en co. om de straffen op lekken te verstrengen. ‘In het kader van terreur kan het bronnengeheim opgeheven worden’, waarschuwt men tot slot.