DSDISCUSSIE: Laten moderne vrouwen te weinig ruimte aan hun man?
Fernand Huts. Foto: Belga

Ondernemerschap in Vlaanderen wordt belemmerd door de 'rol van de moderne vrouw'. Vrouwen zouden veeleisender zijn dan vroeger, en 'minder ruimte laten aan hun man'. Dat verklaarde topondernemer Fernand Huts in Trends . De Vrouwenraad reageert onthutst en spreekt van een 'dinosaurusmentaliteit'. Ook ondernemersorganisatie VBO distantieert zich van de uitspraken

Discussieer mee via de knop rechtsboven, of op Facebook en Twitter met de hashtag #DSDISCUSSIE.

De uitspraken van Huts deden woensdag heel wat stof opwaaien. De ceo van Katoennatie stelde vast dat veel mensen wel willen ondernemen, maar dat ze dat nog te weinig doen. ‘Dat ligt minstens gedeeltelijk aan de rol van de moderne vrouw’, zei Huts. ‘Ze zijn veeleisender geworden. Een man moet mee instaan voor het huishouden, thuis zijn, meegaan op citytrip, skivakantie, en liefst nog veel vakantie hebben. Begin dan maar als ondernemer’, foetert hij. ‘Quality time together komt vóór geld verdienen.’

Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, is niet te spreken over de ‘dinosaurusmentaliteit’ van de topondernemer. ‘Fernand Huts zit vast in het ouderwetse kostwinnersmodel, met de vrouw aan de haard en de man aan het werk’, zegt ze.

‘Het kan niet de bedoeling zijn dat het enige recht van vrouwen het aanrecht is, integendeel. Ondernemers zijn er voor iedereen, en iedereen moet ondernemer kunnen zijn. We hebben alle ondernemende mannen en vrouwen nodig om onze welvaart in de toekomst te vrijwaren', reageert topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Mannen vragende partij

Verder noemt De Meyer de uitspraken ‘uit de lucht gegrepen’. ‘Studies en cijfers tonen telkens opnieuw aan dat mannen veel meer dan vroeger juist vragende partij zijn om meer betrokken te worden bij het huishouden en het gezinsleven, bijvoorbeeld door ouderschapsverlof op te nemen’, luidt het. ‘Ik hoop dan ook dat er snel andere stemmen in het bedrijfsleven zullen opstaan, om de ideeën van mijnheer Huts te ontkrachten’, besluit De Meyer.