Informatie over ‘nakende’ aanslag zorgt voor onrust
Ook na de aanslagen in Brussel op 22 maart werd winkelcentrum City 2 bijkomend beveiligd. Foto: Marc Herremans

De politie heeft informatie gekregen dat terroristen vanuit Syrië onderweg zouden zijn naar ons land om aanslagen te plegen ‘in het City 2 winkelcentrum, hamburgerrestaurants en politiecommissariaten’. Dat werd aan De Standaard bevestigd.

Hoe betrouwbaar de informatie is, is echter onduidelijk. De oorspronkelijke informatie werd tot op vandaag volgens onze bronnen door geen enkele andere binnen- of buitenlandse veiligheidsdienst bevestigd. Het Ocad, het orgaan dat de dreiging coördineert, ziet voorlopig dan ook geen reden om het dreigingsniveau van 3 tot 4 op te trekken. Niveau 3 betekent dat een aanslag ‘ernstig, mogelijk en waarschijnlijk is’. Bij niveau 4 zijn er concrete aanwijzingen dat een aanslag nakend is. Maar volgens Ocad zijn die er tot nader order niet.

De berichten in de pers zorgen in elk geval voor nervositeit in Brussel, zeker bij bedrijven die in het centrum van Brussel werken. Een paar duizend personeelsleden die bij de hoofdzetel van verzekeringsmaatschappij AG werken in het centrum van Brussel kregen via het interne communicatiesysteem al de raad hun verplaatsingen tijdens de middagpauze tot het minimum te beperken.