De man die maandagavond een politieman en zijn vrouw bij hun huis in het dorp Magnanville doodstak, heeft onlangs trouw gezworen aan terreurgroep IS. Hij had ook een lijst met doelwitten op zak. De Franse president François Hollande spreekt van een terreurdaad.

In Magnanville, op zo'n 55 km van Parijs, stak de dader een 42-jarige politieagent Jean-Baptiste S. met meerdere messteken dood toen die thuiskwam. De aanvaller trok daarna het huis in en gijzelde zijn 36-jarige vrouw Jessica S., die ook voor de politie werkte, en hun 3-jarig kind. Tijdens een politie-interventie werd de dader doodgeschoten. Volgens de autoriteiten werd binnen het lichaam van de vrouw aangetroffen. Het zoontje was in shock maar ongedeerd.

De dader is geïdentificeerd als de 25-jarige Fransman Larossi Abballa uit het naburige dorp Mantes-la-Jolie (Yvelines). De vrouw werkte daar in het politiekantoor, en ook de politiecommandant had daar in het verleden gewerkt voor hij naar Mureaux werd overgeplaatst.

Drie maanden geleden zwoer Abballa trouw aan IS-leider Abou Bakr al-Baghdadi, zei de Franse procureur François Molins op een persconferentie. Op de plaats van de aanslag is een lijst met doelwitten gevonden, voornamelijk personen op onder wie journalisten, politiemensen en rappers. Op de tafel lagen drie telefoons en drie messen, waaronder een met bloed. Bij een huiszoeking in zijn woning zijn geen explosieven of wapens gevonden.

Voor de politie binnenviel, zei Abballa dat hij gehoor gaf aan een recente oproep van de IS-leider om 'onverlaten thuis bij hun families te doden'.

Live op Facebook

Abbala postte beelden van zijn aanval op Facebook. Terwijl de dader zichzelf filmde, zat de driejarige jongen achter hem op de sofa. 'Ik weet nog niet wat ik met hem ga doen', zei hij toen volgens journalist David Thomson die de video zag. De man zei ook dat het EK een 'kerkhof' zou worden.

De dader was bij de politie gekend voor zijn radicalisme. In 2013 was hij al eens veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten, meer bepaald voor zijn hulp in het rekruteren van jihadisten voor Pakistan en Afghanistan. Hij had bovendien diefstallen, geweld en heling op zijn kerfstok staan. De Franse procureur bevestigt dat Abballa door het gerecht afgeluisterd werd, maar daaruit bleek niet dat hij een aanslag plande.

Drie mensen die hem kenden zijn gearresteerd, zo melden Franse media. Het gaat om mannen van 27, 29 en 44 jaar, verklaarde procureur Molins.

IS

De Franse president François Hollande spreekt intussen van een duidelijke terreurdaad. Al snel meldde het aan IS gelinkte persagentschap Amaq dat een IS-strijder de moorden uitvoerde. De man zou tijdens de onderhandelingen met de politie ook gezegd hebben lid te zijn van IS. Volgens getuigen zou de man 'Allah akbar' hebben geroepen toen hij de politieagent aanviel. De speurders zullen uitzoeken of de dader ook echt banden had met IS.

De Franse president Hollande heeft al verzekerd dat de moorden opgehelderd zullen worden, en het onderzoek de precieze aard van het 'vreselijke drama' zal blootleggen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft het over een 'verachtelijke terreurdaad'.