Duitse politie pakte per toeval helper terroristen op
Foto: EPA

De politie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft volgens een bericht van het Duitse magazine Der Spiegel van zaterdag per toeval gescoord in de strijd tegen het terrorisme. Er zou een verband zijn met de aanslagen in Parijs en Brussel.

Volgens het blad rekende de politie eind april in Aken de Algerijn Bilal C. in wegens diefstal en inbreuken tegen de verblijfswetgeving. Bij nader onderzoek bleek dat de politie mogelijk een man van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat IS in haar netten had gevangen.

De twintigjarige zou volgens Der Spiegel in contact hebben gestaan met de draaischijven van de aanslagen in Brussel en Parijs : Salah Abdeslam, die in Frankijk gevangen zit, en Abdelhamid Abaaoud, die in november bij de politierazzia in Saint-Denis (Parijs) om het leven is gekomen.

Bilal C. volgens de Franse geheime dienst voor de daders van de aanslagen in Parijs naar inreismogelijkheden hebben gespeurd via de vluchtelingenroute . Bovendien is er een link naar Ayoub El K., die in augustus in een Thalys-trein op reizigers heeft geschoten.

Het Duitse Bondsparket heeft sindsdien het onderzoek overgenomen en wou niets kwijt over de zaak.