Houden van Hazard

Het beste voetbalboek van het moment is een literair tijdschrift. Het Nederlandse Hard Gras – geesteskind van Henk Spaan, Matthijs Van Nieuwkerk en Hugo Borst – heeft bij gebrek aan Nederlands elftal op het EK de volle 120 bladzijden opengesteld voor Belgische auteurs die schrijven over Belgisch voetbal. En we kunnen met nieuwerwetse Belgische branie zeggen dat het team dat bondscoach Ivo Victoria binnen de lijnen bracht de uitwedstrijd met brio heeft volbracht. San F. Yezerskiy bijt met een stuk over Eden Hazard de spits af. Met gespeelde verontwaardiging berispt Yezerskiy zijn landgenoten vanwege het feit dat ze het niet kunnen laten kritiek te geven op de prestaties van hun kleine wereldster. ‘Alsof Portugal niet trots zou zijn op Cristiano Ronaldo, of Argentinië op Lionel Messi.’ De Belgische volksaard is blijkbaar nog niet aangepast aan onze nieuwe status als voetbalgrootmacht. Voor de liefhebbers met historisch perspectief schetst Yezerskiy het verschil tussen het oude en het nieuwe België aan de hand van een vergelijking van de rush van Eden Hazard die op het WK 2014 leidde naar het doelpunt van Origi tegen Rusland, met de gelijkaardige maar toch volstrekt verschillende rush van Jan Ceulemans die op het WK 1982 leidde naar het doelpunt van Alex Czerniatynski tegen Hongarije. Voor zoveel inzicht verdient hij een of andere sportschrijfprijs die in België niet bestaat.

Omdat eigenlijk elk stuk in dit nummer goed is, kunnen we helaas niet exhaustief zijn. Els Maes excelleert in ieder geval in een even origineel als geestig geschreven stuk over het appeal van mannen voor wie die carrière als topvoetballer er toch niet in zat. Marcel van Roosmalen (wel een Nederlander) brengt het beste interview ooit met Jean-Marie Pfaff, door het helemaal op te tekenen zoals het gebeurd is. Van het half joviale, half hautaine eerste telefonisch contact, tot het dovemansgesprek op een terras in Brasschaat, waarin de in de derde persoon over zichzelf orakelende doelman probleemloos schakelt van Debby en Kelly naar Cruijff en Maradona.

Paul Baeten Gronda en Ivo Victoria serveren superieure deadpan-voetbalkronieken, en Filip Joos brengt een licht obsessieve hommage aan Enzo Scifo die ons ook leert dat het stadion van Bologna ooit te paard werd ingehuldigd door Benito Mussolini, en dat dat van Auxerre genoemd is naar de godvruchtige zoon van een antiklerikale slager. In het voetbal is hopeloos fanatisme nu eenmaal een plus. Daarom is het ook fijn om te lezen dat Lize Spit weet wie Wim Kiekens, Julien Lodders en David Brocken zijn, en dat zelfs Joost Vandecasteele te porren is tot een voetbalstuk.

Hard Gras 108.

Ambo|Anthos, 118 blz., 8,95 €.

¨¨¨¨è

Sport
 1. Rode Duivels halen op nippertje punt tegen Griekenland
 2. Malaise bij Nederland blijft duren, Frankrijk met hakken over de sloot
 3. GP van Australië: startgrid
 4. AKC/Luma is Belgisch kampioen zaalkorfbal
 5. Ethiopiër Fita Ayanom wint 40e editie Crêtes de Spa
 6. Kim Huybrechts bij laatste 16 op German Darts Championship
 7. Radek Stepanek drie maanden buiten strijd na operatie aan lendenwervels
 8. Valverde zo goed als zeker van eindzege in Catalonië: “Verwacht weinig problemen”
 9. David Goffin naar zestiende finales in Miami
 10. Stijn Desmet wordt tweede op eigen piste na diskwalificatie Nederlander
 11. Vangeersdaele wordt 48e in Agadir op Ocean Open
 12. Boudat sprint naar ritzege, Letlander blijft leider tijdens Internationale Wielerweek Coppi e Bartali
 13. Ronde van Vlaanderen voorlopig niet in het gedrang voor Sep Vanmarcke
 14. Achtste finales zijn eindstation voor Manu Lecomte en Baylor in “March Madness”
 15. Emotionele dag voor Wanty-Groupe Gobert: “Dit jaar is er geen rugnummer 192 meer”
 16. Tom Boonen begint aan zijn laatste veertien dagen als profrenner
 17. Lotto Soudal rekent in Gent-Wevelgem op Jürgen Roelandts
 18. Impey spurt naar zege in zesde etappe Catalonië, Froome tuimelt uit top tien
 19. Rode Duivels U19 laten zege tegen Italië uit handen glippen in slotminuut
 20. Christopher Mivis klimt van 58e naar 31e plaats op Kenia Open