Houden van Hazard

Het beste voetbalboek van het moment is een literair tijdschrift. Het Nederlandse Hard Gras – geesteskind van Henk Spaan, Matthijs Van Nieuwkerk en Hugo Borst – heeft bij gebrek aan Nederlands elftal op het EK de volle 120 bladzijden opengesteld voor Belgische auteurs die schrijven over Belgisch voetbal. En we kunnen met nieuwerwetse Belgische branie zeggen dat het team dat bondscoach Ivo Victoria binnen de lijnen bracht de uitwedstrijd met brio heeft volbracht. San F. Yezerskiy bijt met een stuk over Eden Hazard de spits af. Met gespeelde verontwaardiging berispt Yezerskiy zijn landgenoten vanwege het feit dat ze het niet kunnen laten kritiek te geven op de prestaties van hun kleine wereldster. ‘Alsof Portugal niet trots zou zijn op Cristiano Ronaldo, of Argentinië op Lionel Messi.’ De Belgische volksaard is blijkbaar nog niet aangepast aan onze nieuwe status als voetbalgrootmacht. Voor de liefhebbers met historisch perspectief schetst Yezerskiy het verschil tussen het oude en het nieuwe België aan de hand van een vergelijking van de rush van Eden Hazard die op het WK 2014 leidde naar het doelpunt van Origi tegen Rusland, met de gelijkaardige maar toch volstrekt verschillende rush van Jan Ceulemans die op het WK 1982 leidde naar het doelpunt van Alex Czerniatynski tegen Hongarije. Voor zoveel inzicht verdient hij een of andere sportschrijfprijs die in België niet bestaat.

Omdat eigenlijk elk stuk in dit nummer goed is, kunnen we helaas niet exhaustief zijn. Els Maes excelleert in ieder geval in een even origineel als geestig geschreven stuk over het appeal van mannen voor wie die carrière als topvoetballer er toch niet in zat. Marcel van Roosmalen (wel een Nederlander) brengt het beste interview ooit met Jean-Marie Pfaff, door het helemaal op te tekenen zoals het gebeurd is. Van het half joviale, half hautaine eerste telefonisch contact, tot het dovemansgesprek op een terras in Brasschaat, waarin de in de derde persoon over zichzelf orakelende doelman probleemloos schakelt van Debby en Kelly naar Cruijff en Maradona.

Paul Baeten Gronda en Ivo Victoria serveren superieure deadpan-voetbalkronieken, en Filip Joos brengt een licht obsessieve hommage aan Enzo Scifo die ons ook leert dat het stadion van Bologna ooit te paard werd ingehuldigd door Benito Mussolini, en dat dat van Auxerre genoemd is naar de godvruchtige zoon van een antiklerikale slager. In het voetbal is hopeloos fanatisme nu eenmaal een plus. Daarom is het ook fijn om te lezen dat Lize Spit weet wie Wim Kiekens, Julien Lodders en David Brocken zijn, en dat zelfs Joost Vandecasteele te porren is tot een voetbalstuk.

Hard Gras 108.

Ambo|Anthos, 118 blz., 8,95 €.

¨¨¨¨è

Sport
 1. Emma Plasschaert als vierde naar medal race in Delta Lloyd Regatta Medemblik
 2. Red Dragons nu ook te sterk voor Israël op weg naar WK
 3. Video Oostende met één been in de finale na zege in Charleroi
 4. Champions League-finale om veiligheidsredenen onder gesloten dak
 5. Caudron en Merckx naar achtste finales in WB driebanden Ho Chi Minh City
 6. Mivis haalt vlot de cut in Czech Challenge golf, Watremez redt het niet
 7. Francken en co dienen klacht in tegen Thaise overname van OHL
 8. Elise Mertens: “Niets te verliezen tegen Gavrilova”
 9. Thomas Pieters bij leiderstrio in BMW PGA Championship
 10. Belgian Cats onderuit tegen Rusland op EK-voorbereidingstoernooi
 11. Mario Been (ex-Genk) heeft nieuwe club op Cyprus
 12. Stijn Vandenbergh mag ziekenhuis twee weken na zware val verlaten
 13. De Greef ziet droom in vervulling gaan op Roland Garros: “Waarom zou ik Gasquet het leven niet zuur kunnen maken?”
 14. Hesbois klimt naar tweede stek op Open golf Clément Ader Paris
 15. Berdych houdt Raonic uit de finale in Lyon
 16. Belgische topkajakkers scoren op openingsdag WB in Szeged
 17. Stan Wawrinka verdedigt titel in Genève tegen Zverev
 18. Boasson Hagen snelt naar zege in eigen land, Van Gestel blijft leider
 19. Française Mladenovic: “Ik ben dé te kloppen vrouw op Roland Garros”
 20. Jonge Red Flames starten EK-kwalificatie met zege