Biomassacentrale Langerlo in handen van Estse investeerder
Foto: BELGA

Er is een overnemer gevonden voor de elektriciteitscentrale in Langerlo. Dat is gisteren meegedeeld aan de leden van de ondernemingsraad. Het gaat om de Estse groep Graanul Invest, de grootste producent van houtpellets in Europa. De overnameprijs is niet meegedeeld.

Het volledige personeel is op een bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht van de overname. De overname ligt gevoelig, omdat de centrale de komende tien jaar recht heeft op in totaal ruim 2 miljard euro subsidie.

Daarmee komt voorlopig een einde aan een soap die verschillende maanden heeft geduurd. Graanul Invest neemt alle aandelen over van de initiële overnemer Peter Leibold, voormalig topman van het Duitse German Pellets. Leibold voerde de voorbije weken onderhandelingen met twee kandidaten.

E.On stelde vorig jaar de voormalige kolencentrale te koop. Maar de overnemer, German Pellets, ging failliet. Leibold ging daarna op zoek naar een partij die de centrale kon overnemen. Dat is dus Graanul Invest geworden, net als German Pellets een bedrijf dat in de productie van biomassa actief is.

Subsidies

Er is wel een onderzoek gestart naar de wettigheid van de manier waarop hetE.ON de centrale verkocht heeft aan German Pellets. Mocht dit niet rechtmatig zijn gebeurd, kunnen de subsidies misschien toch nog ingehouden worden. Al is ook dat niet zeker: de aandelen van de nv Langerlo zijn intussen overgeheveld naar een Oostenrijkse privéholding van Leibold.

Volgens het magazine Baltic Course gaan de Esten zo'n 250 miljoen euro investeren voor de ombouw van de gas- en steenkoolcentrale naar een biomassacentrale op basis van houtpellets. 'Het is een grote stap voorwaarts voor de ontwikkeling van ons bedrijf. We zijn al enkele jaren op zoek naar projecten zoals deze. Ik hoop dat we met de uitwerking van dit project kunnen bewijzen dat het duurzaam gebruik van biomassa één van de beste manieren is om gebruik te maken van de bestaande energie-infrastructuur en om een levensvatbaar en solide alternatief te bieden voor andere vormen van hernieuwbare energie', aldus voorzitter Raul Kirjanen. 

Ombouw

De energiecentrale van Langerlo heeft een capaciteit van 656 megawatt. Als ze is omgebouwd tot een biomassacentrale, zal ze aan volle capaciteit 1,8 miljoen ton houtpellets per jaar verbranden. De ombouw moet ten laatste tegen de herfst van 2018 afgerond zijn. De prijs en de voorwaarden van de overname door Graanul Invest zijn confidentieel.

'Duidelijkheid'

De burgemeester van Genk, Wim Dries, is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is in het dossier. De Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD)wil voorlopig niet reageren.