In een video wordt uitgelegd dat genen bepalen of iemand een ochtend- of avondmens is.

Morgenstond heeft goud in de mond, zo luidt het oude spreekwoord. Maar dat geldt niet voor iedereen. In een video van VOX wordt uitgelegd dat het zijn van een ochtend- of avondmens niet aangeleerd of een voorkeur is, maar dat dit genetisch bepaald is.

In het vier minuten durende filmpje wordt gesteld dat ieder mens een ‘interne klok’ heeft. Maar die uurwerken staan niet allemaal hetzelfde afgesteld. Bij de meeste mensen begint de nucleus suprachiasmaticus, een groep zenuwcellen in de hersenen, rond 21.00 uur melatonine te produceren. Daardoor word je slaperig, ga je rond 23.00 uur naar bed en sta je een dag later rond 7.00 uur weer op. Rond 10 uur in de ochtend ben je op je productiefst.

Maar bij mensen met een later ‘chronotype’, oftewel avondmensen, beginnen al die dingen later, waardoor zij geneigd zijn later naar bed te gaan en moeite hebben met vroeg opstaan. En terwijl bij mensen met een gemiddeld chronotype het aantal uren dat ze slapen op werkdagen en op vrije dagen ongeveer gelijk is, ligt dit bij avondmensen veel verder uiteen.

Eerder vonden Britse en Amerikaanse onderzoekers al tien verschillende genvariaties die bepalen of iemand een ochtend- of een avondmens is.

Gezondheidsproblemen

Behalve vermoeidheid hebben avondmensen te kampen met meer negatieve gevolgen van hun levensstijl. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat deze groep vaker kampt met overgewicht, depressie, schizofrenie en ook eerder geneigd is om te roken en alcohol te drinken. ‘Maar bewijzen dat dit oorzakelijk met elkaar samenhangt, konden de onderzoekers niet vinden, aldus NRC-wetenschapsjournalist Sander Voormolen.

Volgens VOX betekenen deze inzichten vooral dat avondmensen niet allemaal lui zijn of zelf voor hun levensstijl gekozen hebben, maar dat zij tot op heden vooral verkeerd begrepen zijn. Wellicht is het tijd om slaap niet langer slechts te zien als een noodzakelijk kwaad, maar als een fundamenteel en belangrijk onderdeel van het leven, waar we op een aandachtige manier mee om moeten gaan.