Regering schrapt 10.000 plaatsen voor asielzoekers
Theo Francken Foto: blg

Het kernkabinet heeft beslist om een dertig opvangcentra te sluiten, de meeste nog dit najaar. Daardoor vallen zo'n 10.000 plaatsen voor asielzoekers weg. Het Rode Kruis sluit 10 van haar 11 noodopvangcentra, enkel het centrum in Houthalen-Helchteren blijft open.

De dertig centra zouden tegen het einde van het jaar gesloten moeten zijn. Sommige private centra met jaarcontracten blijven eventueel nog open tot die contracten aflopen.

Tien van de dertig centra die sluiten, worden uitgebaat door het Rode Kruis. Het centrum in Holsbeek sluit nog deze maand, en ook die in Sijsele, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Mechelen, Vilvoorde, Weelde, Westakkers, Zwijndrecht en Molenberg sluiten nog dit najaar, bevestigt woordvoerster An Luyten. Daardoor verliezen driehonderd tijdelijke krachten hun werk. Het Rode Kruis-centrum in Lanaken, dat al langer bestaat, wordt afgebouwd tot 170 plaatsen. Bij de organisatie verdwijnen zo in totaal 2.664 plaatsen.

Sterke daling

Sinds januari is er een sterke daling van het aantal asielaanvragen in België. Daarom heeft de Ministerraad deze ochtend beslist om het spreidingsplan op dit ogenblik niet te activeren.

‘Dankzij het afsluiten van de Balkanroute en onze informatiecampagnes is de instroom teruggevallen tot op het laagste niveau in 8 jaar’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘Dagelijks komen er gemiddeld zo’n 45 asielzoekers aan terwijl er 145 de opvang verlaten. De bevolking in de opvang is ondertussen teruggevallen van 33.020 naar 28.616. En deze aantallen blijven verder dalen.’

Flexibel afbouwplan

‘We werken daarom aan een flexibel afbouwplan, een plan dat kostenefficiënt is maar voldoende buffer voorziet zodat er snel kan omgeschakeld worden indien nodig. We zijn er met deze regering in geslaagd om een correct spreidingsplan te realiseren. Het plan ligt klaar om te activeren mocht een nieuwe crisis zich aandienen maar in de gegeven omstandigheden is dit niet aan de orde’, aldus Francken.

Gebrek aan visie

Voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen getuigt dit plan van onvoorzichtigheid en een gebrek aan visie. ‘Voldoende opvangplaatsen zijn essentieel om te vermijden dat we opnieuw in een opvangcrisis belanden zoals die van afgelopen zomer, om ons Europees opvang-engagement na te komen en om te beantwoorden aan de beschermingsnoden van mensen op de vlucht.’

‘Daarnaast zien we de asielcrisis naadloos overgaan in een huisvestingscrisis. Het zou dan ook van visie en solidariteit getuigen om de opvangplaatsen die tijdelijk leeg staan om te zetten in tijdelijke huisvesting voor de kwestbaarste burgers, vluchtelingen of niet’, klinkt het