Cipiers hebben weinig vertrouwen in nieuw overleg: ‘Gevangenen zijn beter af dan cipiers’
Een spotprent op de samenkomst van de cipiers voor de gevangenis van Namen: ‘Michel, nar van de koning’ Foto: BELGA

Om half een is er nieuw overleg gepland tussen minister van Justitie Koen Geens en de Franstalige overheidsvakbonden CSC en CGSP. Cipiers verzamelden vrijdagochtend al voor de gevangenis van Namen.

Al voor het overleg vrijdagochtend lieten de cipiers uitschijnen weinig vertrouwen te hebben in een goede afloop. ‘Er is al dertig jaar een slechte relatie met de gevangenis’, klaagt Xavier Crefcoeur, afgevaardigde van CSC. ‘We eisen niet eens extra middelen, we vechten om niets te verliezen. De veiligheid en humane aspecten worden zelfs volledig weggelaten in het overleg’, voegt Pierre Trainito (CSC) toe.

Volgens de vakbond zijn de gedetineerden nu beter af dan de bewakers. ‘De gedetineerden hebben alles in de gevangenis (drie maaltijden per dag, onderdak, douches,...) met uitzondering van bezoek.’

Sint-Gillis: eerste bezoek in vijf weken

Dit weekend zullen 480 gedetineerden in Sint-Gillis opnieuw bezoek kunnen krijgen van hun naasten, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, vrijdag. Bezoekers moeten zich telefonisch registreren. Ondertussen is twee derde van het personeel opnieuw aan de slag in deze Brusselse gevangenis. ‘De situatie is aan het normaliseren’, zegt Van De Vijver.

‘Na vijf weken staking is de situatie in Sint-Gillis aan het normaliseren. Dit stelt ons in staat om opnieuw bezoek te organiseren’, zegt Van De Vijver. ‘Zaterdag en zondag zullen in totaal 480 gedetineerden de kans krijgen om familie op bezoek te krijgen. Hiervoor kunnen familieleden zich sinds vrijdag telefonisch registreren.’ In de gevangenis van Sint-Gillis zitten 720 mensen.

Inschrijven

Ook dinsdag 7 en donderdag 9 juni voorziet de gevangenis bezoekmomenten. ‘Het is de bedoeling dat de gedetineerden zaterdag of zondag en dinsdag of donderdag bezoek kunnen krijgen. Inschrijvingen voor dinsdag en donderdag worden wel pas vanaf maandag geregistreerd, nadat de bezoeken van dit weekend geëvalueerd zijn’, aldus Van De Vijver, die er nog aan toevoegt dat de bezoekers geen kledij mogen meebrengen.

Ondertussen is twee derde van de ongeveer 70 personeelsleden opnieuw aan de slag gegaan in Sint-Gillis. ‘Hierdoor zijn douchen, telefoneren en de wandeling vrijdag toegestaan.’

In Sint-Gillis wordt net zoals in de andere Brusselse en Waalse gevangenissen al sinds eind april gestaakt. Maar Sint-Gillis valt onder de bevoegdheid van de Nederlandstalige gevangenissen. Omdat de Nederlandstalige vakbonden, en de Franstalige liberale vakbond SLFP, afgelopen maandag een akkoord ondertekenden met minister van Justitie Koen Geens, ondersteunen zij de acties niet meer. Hierdoor is voornamelijk het Franstalig personeel nog aan het staken.