Minder dan 10.000 Brusselse jongeren werkloos
Foto: BELGA

Het aantal Brusselse jongeren dat geen baan heeft, is in de maand mei tot beneden de symbolische grens van 10.000 gezakt. Dat zegt de Brusselse arbeidsdienst Actiris.

Eind mei telde Actiris 9.823 werkzoekende jongeren in Brussel, waarvan ongeveer de helft met een gewone werkloosheidsuitkering en de andere helft in het systeem van de beroepsinschakelingstijd, de vroegere wachttijd voor schoolverlaters. Dat zijn er in totaal 988 minder dan een jaar geleden, in mei 2015.

De daling van de Brusselse jeugdwerkloosheid is al drie jaar bezig. Sinds mei 2013 is het aantal Brusselse jongeren zonder werk met 3.948 gedaald. De verklaring ligt in de verbeterde economische conjunctuur, maar ook in de opgevoerde inspanningen van de Brusselse overheid en het bedrijfsleven om jongeren aan werkstages te helpen.

Toch is de situatie nog niet echt rooskleurig. De werkloosheidsgraad bij de Brusselse jongeren blijft erg hoog: 24,1 procent. Ter vergelijking: in Vlaanderen zijn 13,6 procent van de jongeren (tot 25 jaar) werkloos.