Tate Modern verdubbelt oppervlakte
Foto: Hayes Davidson and Herzog & de Meuron

Het Tate Modern in Londen opent half juni een nieuwe vleugel, waardoor de oppervlakte van het museum in één klap meer dan verdubbelt. Dat is nodig om het groeiend aantal bezoekers te kunnen opvangen.

Tate Modern ontving vorig jaar niet minder dan 5,7 miljoen bezoekers. Toen het museum in 2000 de deuren opende, was het volume slechts berekend op 2 miljoen en dus drong een uitbreiding zich op.

Die komt er nu ook op 17 juni, na vier jaar vertraging, met de opening van het Switch House. Ook de nieuwe toren achter de voormalige elektriciteitscentrale werd door Herzog & De Meuron ontworpen, het Zwitsers architectenduo dat het museum ontwierp.

De uitbreiding rijst met zijn 64 meter boven het bestaande gebouw uit; telt tien verdiepingen, en biedt ruwweg 20.000 extra vierkante ruimte die vooral performancekunst een betere omgeving moeten schenken.

Net als het oude gebouw is de uitbreiding opgetrokken in baksteen. Alleen is het uitgewerkt als een geperforeerd stenenraster, waar ’s avonds het licht door schijnt. Het heeft smalle raamstrepen, die het volume van horizontale lijnen voorziet.