Helft cipiers gevangenis Sint-Gillis nog steeds afwezig
Foto: BELGA

In de gevangenis van Sint-Gillis is bijna de helft van het personeel nog afwezig. Er is dus geen sprake van een volledige werkhervatting door de cipiers daar.

Een normale bezetting van de gevangenis is 63 cipiers. Vandaag gingen er 37 terug aan het werk. Bijna de helft van de cipiers blijft dus nog steeds thuis. Staking, treinstaking of ziekte, dat zijn de redenen die worden opgegeven.

Dat zou betekenen dat de gevangenen vandaag wel zouden kunnen telefoneren. Ook zouden ze een douche kunnen nemen en een wandeling kunnen doen. Maar bezoek ontvangen zal voor de gedetineerden nog steeds niet mogelijk zijn.

Cipier Bart Van Gucht legt uit waarom hij weer aan het werk gaat. Hij kan zich vinden in het akkoord van de vakbonden met Justitieminister Geens, maar betreurt dat enkele belangrijke actiepunten zelfs nooit op tafel gekomen zijn.

Akkoord

Maandag ondertekenden vier van de zes cipiersbonden een akkoord met minister van Justitie Koen Geens. Zij lieten toen weten dat ze de staking in de gevangenis van Sint-Gillis vanaf woensdag niet meer zouden steunen.

‘Wij hebben het protocol met de minister van Justitie ondertekend. Dit is dus ook van toepassing op Sint-Gillis. Wij gaan dus geen acties meer steunen, wat erop neerkomt dat de stakers geen stakingsvergoeding meer zullen krijgen’, zegt Gino Hoppe van ACOD.