advies aan europees hof van justitie

‘Hoofddoekverbod door werkgever toegestaan’

Bedrijven mogen het dragen van de hoofddoek door hun personeel verbieden, zo luidt een advies aan het Europees Hof van Justitie.

Het Hof van Justitie in Luxemburg publiceerde gisteren de conclusie van de advocaat-generaal in de zaak die de Belgische receptioniste Samira Achbita heeft aangespannen tegen haar vroegere werkgever, de beveiligingsfirma G4S. Zij werd in 2006 ontslagen, omdat ze een hoofddoek wilde dragen aan de receptiebalie van Atlas Copco in Wilrijk, waarmee G4S een contract had. Naar aanleiding van de kwestie introduceerde het bedrijf een reglement waarin het dragen van uiterlijke tekenen van politieke of religieuze overtuiging werd verboden.

G4S verdedigde het ontslag met het argument dat de medewerkers neutraliteit moeten uitstralen ten opzichte van de klanten en het publiek. Maar daar legde Achbita zich niet bij neer. ‘Ik voel me naakt zonder hoofddoek’, zei ze destijds. De liberale vakbond en het Centrum voor de Gelijkheid van Kansen (nu Unia) steunden haar in de juridische strijd.

Discriminatie

De Belgische rechters in eerste aanleg en in beroep gaven G4S gelijk. Het Hof van Cassatie vroeg daarna aan het Europees Hof om de zaak te toetsen aan het Europese verbod op discriminatie. Het Hof heeft zich nog niet uitgesproken, maar advocaat-generaal Juliane Kokott heeft in haar conclusie vastgesteld dat het verbod niet in strijd is met het Unierecht. Die conclusie is een advies aan de rechters, dat niet bindend is maar meestal wel wordt gevolgd.

Kokott meent dat G4S niet rechtstreeks discrimineert, omdat het verbod niet voor één specifieke godsdienst of overtuiging geldt. Wel is er het risico op onrechtstreekse discriminatie. Maar dat kan gerechtvaardigd zijn, omdat G4S’ streven naar neutraliteit legitiem is. De advocaat-generaal meent dat het verbod Achbita’s rechten niet excessief aantast. Maar ze erkent dat het een delicate kwestie is, waarbij het aan Cassatie is om rekening te houden met elementen als de grootte van de hoofddoek, de mate waarin die opvalt, de aard van de activiteiten van de werkneemster en de context waarin die worden uitgevoerd.

Vrijheid van godsdienst is een van de fundamenten van de democratische samenleving, maar er kan wel een zekere terughoudendheid worden gevraagd ten aanzien van godsdienstbeleving op het werk, vindt Kokott.

‘Er kan een zekere terughoudendheid worden gevraagd ten aanzien van godsdienstbeleving op het werk’

Binnenland
 1. Vlaamse regering heeft akkoord over begroting 2019
 2. Seksueel misbruik door vrouwen: 'Als een meisje me aanraakt, verstijf ik van de schrik'
 3. Werknemer Wegen en Verkeer voor rechter voor gooien van steenpuin
 4. N-VA beschuldigt Vande Lanotte van zelfverrijking
 5. Brussel sluit parken en bossen vanaf zondagmiddag
 6. UHasselt zal andermaal Leuven op zijn weg vinden
 7. Roland Out Today vindt geen kandidaten in Sint-Truiden
 8. Dilbeek heeft volgens Gaia diervriendelijkste bestuur van Vlaanderen
 9. SP.A Heusden-Zolder blijft achter omstreden kandidaat staan
 10. Leuvense Open VLD-kandidaat wil wonen voor singles betaalbaarder maken
 11. Hans Bonte ontkent voorakkoord in Vilvoorde
 12. Meer opvangcapaciteit maar onduidelijk waar
 13. Bpost is wettelijk verplicht om verkiezingsdrukwerk te bezorgen
 14. ‘Slechts twintig procent transmigranten van slechte wil’
 15. Campagne voeren op Tinder? ‘Het gaat nooit de romantische toer op’
 16. Peeters: ‘De Wever ondermijnt stelselmatig mijn geloofwaardigheid. Ik vind dat een gevaarlijke tactiek’
 17. Grootschalig drugsnetwerk opgerold in Leuven
 18. Marokkaanse en Turkse kiezers laten links vallen
 19. Tijsmanstunnel (R2) richting Nederland volledig versperd door vrachtwagen
 20. Izegem: wie mag met N-VA in zee?