Vlaanderen neemt afscheid van Gaston Berghmans
Foto: Photo News
In een ongetwijfeld volle Sint-Andrieskerk in Antwerpen werd vandaag afscheid genomen van komiek Gaston Berghmans (90). De plechtigheid gebeurde in het Antwerps.

De uitvaart van Gaston Berghmans vond vandaag plaats om 11.30 uur in de Sint-Andrieskerk aan de Augustijnenstraat in Antwerpen. Behalve familie en vrienden waren  er ook veel Antwerpenaren en bekende Vlamingen aanwezig.

Pastoor Rudi Mannaerts bracht de mis grotendeels in het Antwerps. Ook worden er speeches verwacht en zullen Will Tura, Koen Wauters en Sofie zongen op de plechtigheid. Het zijn mensen die niet alleen bewondering hadden voor de komiek, maar ook met hem samenwerkten. Andere bekenden, zoals prins Laurent en Antwerps burgemeester Bart De Wever, waren ook aanwezig. Verder waren collega's van Gaston, zoals Els Dottermans, Marilou Mermans, Luc Caals, Mike Verdrengh en Bart Verbeeck aanwezig. Ook Jean-Marie Pfaff en Carl Huybrechts maakten een verschijning. Michel Van den Brande, een persoonlijke vriend van Gaston Berghmans, was er ook.

Persoonlijke getuigenissen van Goegebuer en De Wever  

Will Tura opende de mis met een mooie versie van 'Ik mis je zo', begeleid door pianist Steve Willaert.

Na enkele lezingen nam komiek Steven Goegebuer het woord. 'Gaston en Leo kleurden mijn jeugd. Elke keer keek ik naar jou met de familie. En om het met een plaatselijke uitdrukking te zeggen: we hebben scheten gelachen. Gaston, je weet dat ik een grote fan ben van Gaston de komiek, maar nog meer van de mens Gaston. We hadden nog zoveel te vertellen tegen elkaar.'

Vervolgens kwam ook burgermeester Bart De Wever met een persoonlijke getuigenis. 'Je was groot op het podium, maar nog groter als mens. Wat me altijd zal bijblijven zijn je fonkelende ogen en de niet aflatende rust die je uitstraalde.' De Wever kondigde ook aan dat Merksem voortaan een Gaston Berghmansdreef zal krijgen.

Ook ex-journalist en vriend van de familie Pascal Van Huffel had enkele woorden voor Gaston. 'Twee maanden geleden konden we nog je 90ste verjaardag vieren, wat ben ik blij dat dat nog gelukt is.Gaston, vriend, het ga je goed.'

Een van de hoogtepunten was een lied van Koen Wauters met een heel persoonlijke tekst waarin hij hoopt dat Gaston Leo heeft gevonden in de hemel. 'Een clown ging heen en laat ons hier nu achter. Gaston is naar de Leo toegegaan, Vlaanderen rouwt, iedereen is verdrietig. Aangedaan.'

Antwerpse homilie op applaus onthaald

De pastoor vervolgde daarna in het Antwerps: 'Gaston, ik heb nooit een show van jou gezien, maar ik denk dat jij ook nooit op een zondag hier bent geweest, dus we staan kif kif.'

Na die Antwerpse homilie begon iedereen in de kerk te klappen. Tijdens de offergang zong Erik Goossens 'Smile' in een herwerkte Antwerpse tekst van De Grungblavers.

 

De uitvaartplechtigheid werd afgesloten met een warm applaus voor Gaston Berghmans en het lied 'Send in the clowns' van Sofie.

Groot scherm

Voor wie niet meer binnen kon, stond buiten een groot scherm opgesteld. Enkele honderden mensen volgden de viering van daaruit. Verschillende media zonden de plechtigheid ook live uit. Zaterdag neemt de familie van Gaston Berghmans aan zee afscheid van hem. Zijn urne wordt in het zeewater neergelaten.