Met zeven dwergjes naar Kasterlee

In het bos daar staat een huisje

Zeven kinderen jong genoeg om in kabouters te geloven en drie moeders die hen graag het voordeel van de twijfel geven. Het ideale gezelschap voor een weekendje pinnenmutsen spotten in het Boshuisje in Kasterlee.

In het bos daar staat een huisje. Het is onvermijdelijk: wie naar het Boshuisje in Kasterlee rijdt en tussen de indrukwekkend hoge bomen een schattig houten huisje ziet opduiken, zit met deze kleuterklassieker in zijn hoofd, het hele weekend lang. Het decor is dan ook weggeplukt uit een prentenboek. Honderden dennenbomen rijzen op uit een zacht tapijt van geurende naalden.

Niets dan enthousiasme dus op de achterbank, wanneer we met drie auto’s vol klein grut van 5 maanden tot 9 jaar arriveren voor een weekendje puur natuur. Het is net lente wanneer wij er onze intrek nemen voor twee nachten, maar het ruikt naar herfst en het voelt winters. Het zal ons jonge volkje worst wezen: hier is een zandbak, en een speeltuintje, en een heel tuinhuis vol speelgoed, en een bolderkar!

En vooral, we hebben een heel bos voor ons alleen. De oudsten en de dappersten zoeken meteen de grenzen op: die van ons (hoe ver mogen we het bos in voor de moeders in paniek schieten?), maar vooral die van henzelf (hoe ver durven we gaan voor de opwinding in angst omslaat?).

Intussen leidt eigenares Chris ons rond in het Boshuisje, waar werkelijk alles aanwezig wat je maar zou kunnen nodig hebben. Van servies en kookgerei in alle formaten over speelgoed voor klein en groot tot babystoeltjes en -bedden. Het scheelt aanzienlijk ruimte in de koffer en bespaart heen-en-weergesleur. De hartelijke ontvangst en de doos kabouterkoekjes die bij aankomst klaarligt op de keukentafel doen het fileleed meteen vergeten – op vrijdagavond ben je immers nooit alleen op de Antwerpse Ring.

Hans en Grietje zijn nooit ver weg hier, maar ons peperkoeken huisje is in tegenstelling tot dat van de legendarische heks ook binnen gezellig en meer dan comfortabel. Geen gruwelijke oven dus, wel een sauna waar we ons zonder tegenpruttelen zouden laten induwen, zij het dat de sauna in de kelder staat. Het neemt wat weg van de magie, oordeelt het luxebeest in onszelf.

Onze verwachtingen op het vlak van comfort liggen niet te hoog, we zijn ten slotte in een houten huisje in het bos. We zijn dus aangenaam verrast wanneer blijkt dat in de slaapkamers, die op zich basic zijn, heerlijke boxsprings staan met een matras om in weg te zinken.

Pinnenmutsen

Zeven kinderen in één huis met krakende vloeren en dunne wanden, dat betekent vroeg uit de veren. Gelukkig zijn we goed voorbereid en moet er dus geen Chinese vrijwilliger gezocht worden om op dit ontiegelijke uur met slaapogen naar de bakker te rijden. In een mum van tijd hebben de kinderen hun kom ontbijtgranen op en rennen ze met hun laarzen aan het bos in. Vinden wij – de moeders – prima: kunnen we rustig wakker worden met een kopje koffie.

In een bos wonen kabouters, dat weet iedereen, maar de grootste concentratie pinnenmutsen zit in Kasterlee, op de Kabouterberg meer bepaald, zo wordt gefluisterd. Dat willen we weleens met onze eigen ogen zien, dus trekken we daarheen voor een kabouterwandeling. De oudste kinderen denken er het hunne van, maar je weet maar nooit. En dus stappen we met zijn tienen door het bos, heuvel op heuvel af, en voeren we de opdrachten uit die de kabouters ons opleggen. Even lijken we in een exotisch land te zijn terechtgekomen, wanneer we ons een weg banen door de metershoge boomwortels die door een spel van de natuur bovengronds zijn komen te liggen. Onze tocht eindigt bij een grote zandvlakte waar heerlijk gepicknickt kan worden als het weer wat beter meezit.

Snoepschat

Ons gemeenschappelijk scoutsverleden speelt op en de volgende ochtend wagen we ons aan een zelf uitgestippelde schattenjacht. De drie oudste kinderen vertrekken een half uur voor de rest en zetten een tocht uit die ze aanduiden met sporen uit de natuur. Op bepaalde plaatsen moeten opdrachten worden uitgevoerd en aan het einde van de wandeling ligt een schatkist vol snoep verstopt. De kleinsten gaan als volleerde speurneusjes op zoek naar alles wat maar op een pijl kan lijken. Er worden diertjes gezocht, blaadjes verzameld, dansjes gedaan en raadsels opgelost tot het moment suprême: de vondst van de schat.

We eindigen het weekend met frietjes voor iedereen. We horen niemand klagen. We horen helemaal niets, op wat geruis van de bomen en getjilp van de vogels na. Heerlijk.

In een bos wonen kabouters, dat weet iedereen, maar de grootste concentratie pinnenmutsen zit in Kasterlee

Binnenland
 1. PS lijkt andere Waalse partijen op afstand te houden
 2. SP.A-voorzitter Crombez: ‘Ingrijpende uitslag’
 3. Vlaams Belang zit N-VA op de hielen in Limburg
 4. De nieuwe Kamer. 'Nooit zo massaal Vlaams-nationaal gestemd'
 5. OVERZICHT. Voorkeurstemmen Vlaamse verkiezingen
 6. OVERZICHT. Voorkeurstemmen federale verkiezingen
 7. Beke: 'Uitslag noopt tot bescheidenheid'
 8. Bart De Wever: ‘We hebben deze verkiezingen verloren’
 9. Video Waar De Wever, Beke en Rutten van droomden: het is mislukt
 10. Video LIVE. De Wever: 'Als grootste Vlaamse partij gaan we verantwoordelijkheid nemen'
 11. Groene golf zet zich voort in Brussel, nieuwe partij Agora goed op weg naar eerste zetel
 12. Vlaams-Brabant, waar Francken en Weyts de N-VA redden en Maggie De Block klappen krijgt
 13. Guy D'haeseleer scoort goed in Oost-Vlaanderen
 14. Video Tom Van Grieken: ‘Wie dit signaal negeert, is geen democraat’
 15. De Wever beperkt schade in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors
 16. Die zwarte zondag, wat was dat ook alweer?
 17. Video Eerste barsten in het cordon sanitaire?
 18. Eerste reacties Vlaams Belang: ‘Witte zondag’
 19. Groene golf blijft uit buiten de steden
 20. CD&V van Hendrik Bogaert verliest serieus van zijn pluimen
Sport
 1. David Goffin mist zijn start op Roland Garros niet en gaat als een pletwals voorbij Litouwse tegenstander
 2. Antwerp-spelers Lamkel Zé en Sinan Bolat blij met kwalificatie maar spelen ze volgend jaar nog voor Antwerp
 3. Lewis Hamilton wint in Monaco en verstevigt leiding in F1-kampioenschap
 4. Hammer Series: Team Jumbo - Visma geeft eindwinst in Stavanger niet meer af
 5. Alison Van Uytvanck overleeft eerste ronde Roland Garros niet, uitgeschakeld in drie sets
 6. Sloveen Tim Gajser wint GP van Frankrijk, Jago Geerts tweede in MX2
 7. Euromillions Basket League: Oostende treft Limburg in halve finales, ook Brussels stoot door
 8. Antwerp-kapitein Faris Haroun: “Een zege behaald met dat typische Antwerp-DNA”
 9. Dries Mertens neemt onzekerheid weg en speelt ook volgend seizoen nog bij Napoli: “Voel me hier thuis”
 10. Hanne Maudens wordt veertiende op zevenkamp Götzis, Pittomvils klokt af als 22ste
 11. GP Marcel Kint: Bryan Coquard sprint naar de zege in openingsmanche Bingoal Cycling Cup
 12. Roglic vertoont eerste teken van zwakte in Giro en verliest tijd, ritwinst voor Cataldo in kleine Ronde van Lombardije
 13. Lewis Hamilton wint spannende Grote Prijs van Monaco, Max Verstappen vecht lang voor zege maar wordt uiteindelijk pas vierde
 14. Antwerp krijgt Charleroi op de knieën en mag Europa in
 15. Pinot grijpt macht op slotdag in Ronde van de Ain
 16. GP van Monaco: startgrid
 17. Meteen verrassing van formaat op Roland Garros: Angelique Kerber gaat roemloos onderuit in eerste ronde
 18. Sam Oomen heeft breuk in rechterheup na zware valpartij in Giro
 19. Emma Meesseman en Kim Mestdagh verliezen seizoensopener met Washington Mystics
 20. Toronto Raptors staan voor het eerst in NBA-finale