Topmanagers roepen Michel op tot actie
Foto: **

Premier Charles Michel moet alle overheden van het land achter gemeenschappelijke projecten scharen, om een einde te maken aan het falende beleid. Dat stellen de topmanagers Johnny Thijs, Bernard Delvaux en Baudouin Meunier in een open brief.

Drie topmanagers lanceren vandaag in een open brief in De Standaard en Le Soir een oproep aan premier Michel. Een van hen is Johnny Thijs, die niet aan zijn proefstuk toe is. De voormalige ceo van Bpost maakte eind maart al een harde analyse van België als failed state, waar ­alles vierkant draait door een al te complexe politieke besluitvorming. ‘Iedereen is bevoegd, maar niemand is verantwoordelijk’, vat Thijs het samen.

Samen met Bernard Delvaux, de ceo van de luchtvaartgroep Sonaca, en Baudouin Meunier, de ex-directeur van Bpost en van het UZ in Namen, gaat Thijs nu een stap verder en doet hij concrete voorstellen om uit de malaise te raken.

Vijf werven

Er moeten ‘transversale projecten’ komen – ‘dwars door alle beleidsniveaus heen’ – die de grote maatschappelijke en economische dossiers aanpakken. De drie managers schuiven vijf werven naar voren: veiligheid en de strijd tegen radicalisering en terreur, mobiliteit, hernieuwbare energie, vergrijzing en de competitiviteit van de bedrijven.

De leidende rol in die werven is weggelegd voor Charles Michel. ‘Zijn legitimiteit valt in de huidige situatie van het land niet in twijfel te trekken’, stelt Thijs. ‘De premier moet een kleine stuurgroep rond zich verzamelen en de grote lijnen uitzetten, waarna elk beleids­niveau constructief moet meewerken aan de uitvoering. Vergelijk het met de manier van werken van een ceo. Die delegeert ook opdrachten aan leden van zijn directiecomité, die met hun medewerkers instaan voor de uitvoering.’

Tijd om in actie te komen

Deze vorm van samenwerkings­federalisme is volgens Thijs geen terugkeer naar het unitaire Belgique à papa. ‘Alle beleidsniveaus hebben hun rol te spelen en moeten in een constructieve dialoog en met gezond verstand aan doeltreffende oplossingen werken.’ Hij pleit daarbij voor het vereenvoudigen en clusteren van bevoegdheden.

Thijs is ervan overtuigd dat veel andere bedrijfsleiders zijn analyse delen. ‘Er was geen tijd om overal handtekeningen te verzamelen, maar belangrijker dan te weten hoeveel ondernemers deze open brief willen tekenen, is de vraag of de politiek de geworpen handschoen opneemt. Het is tijd om in actie te komen.’