ASSISEN. “Yasin sloeg mij en ik haalde uit met het mes”

Na enkele uren vertraging door procedurele discussies vanwege de verdediging kon voorzitter Michel Jordens dinsdagmiddag eindelijk beschuldigde Hasan Bayazit ondervragen over de moord op zijn stiefzoon Yasin Yilmaz op 22 april 2008. In het Tongerse hof van assisen benadrukte Bayazit dat hij niet de bedoeling had om Yasin te doden. “Yasin sloeg mij en ik haalde uit met het mes”, vertelde hij.

Het bleek echter een fatale messteek. Bayazit (55) beschouwt zichzelf helemaal niet als een agressief persoon, hoewel meerdere ex’en diverse klachten tegen hem indienden wegens bedreigingen, slagen en stalking.

“We hebben wel eens geduwd en getrokken”

“De verhouding met Fatma (de moeder van Yasin) duurde een tweetal jaar. Er waren kleine problemen. Er was soms ruzie waarbij de politie tussenbeide moest komen. We hebben wel eens geduwd en getrokken in de keuken. Fatma is dan met haar gezicht tegen een kast gevallen. Het zou kunnen dat het de koelkast was”, aldus Bayazit.

“Volgens een andere verklaring van u was ze tegen een microgolfoven gevallen”, vulde voorzitter Jordens aan. Er was enkele maanden eerder een incident geweest, waarbij Yasin Bayazit geslagen had met een kaakbreuk tot gevolg. Opnieuw moest Jordens corrigeren, want blijkbaar had Bayazit zijn stiefzoon eerst tegen de linkerslaap geslagen. “God is aanwezig. Ik vertel hier geen leugens”, sprak Bayazit.

“Ik had mezelf niet meer onder controle”

Op 22 april ging Bayazit nog eerst bij Fatma langs want hij meende dat Yasin zich zou excuseren voor het incident met de gebroken kaak, maar die excuses kwamen er niet. Hij zou Fatma hebben vastgegrepen, maar dat herinnerde hij zich niet. Enkele uren later ging Yasin met zijn oom en de vriend van zijn zus verhaal halen bij Bayazit. Ze wilden dat Bayazit Fatma met rust zou laten.

“Ik heb in de keuken het mes genomen om mij eventueel te verdedigen. Ik had het beter niet gedaan. Ik heb tegen Yasin zijn oom gezegd dat ze weg moesten gaan. De oom zei: ‘Ik vermoord u en hang u op’. Yasin ging naar de wagen een wapen halen, maar hij had geen wapen vast. Yasin liep rechtstreeks op mij toe. Hij sloeg mij tegen mijn kaak.”

“Ik had al een gebroken kaak en had mezelf niet meer onder controle. Ik weet dat ik een messteek heb uitgedeeld. Yasin had niks gezegd. Hij sloeg mij en ik haalde met het mes uit. Hij is naar de overkant van de straat gelopen, een dertigtal meter verder is hij neergevallen. Ik heb er heel veel spijt van”, aldus Bayazit.

Binnenland
 1. LIVE. Michel: 'Ik ga doen wat ik beloofd heb: het parlement raadplegen'
 2. Brussels Airlines scoort zwak in milieuranking van vliegmaatschappijen
 3. De Wever: ‘Democratie niet zomaar opzijschuiven’
 4. Voetganger overleden na aanrijding in Schaarbeek
 5. Eerste najaarsstorm laat zware sporen na op onze stranden
 6. Video Filmpje van Mechelse school verovert sociale media
 7. Eerste armworsteling is begonnen voor minderheidsregering-Michel
 8. ‘Je weet nooit precies wat er in iemands hoofd omgaat’
 9. Een blik op de groepsfoto: Michel I is helft van ministers kwijtgespeeld
 10. Video Woordvoerster Wegen en Verkeer zet Europarlementslid Open VLD op haar plaats
 11. Familie van overleden student: ‘Dit mag niet in de doofpot belanden’
 12. UZ Gent transplanteert voor het eerst in België baarmoeder
 13. Vijf leerlingen die dreigden met aanslag op klas nieuwkomers geschorst
 14. Asielzoekende mannen blijven in de kou staan aan Klein Kasteeltje
 15. Zware vertragingen door geblokkeerde trein op Noord-Zuid verbinding
 16. Theo Francken: ‘CD&V en Open VLD hebben alle frustraties over steile opmars N-VA in één keer uitgespuwd’
 17. Aantal kinderen dat wacht op pleeggezin met veertig procent gestegen
 18. In de kranten overheerst ontgoocheling en somberheid
 19. Nog enkele buien, frisser later deze week
 20. Leterme ’Als parlement alles blokkeert, dan verkiezingen’