Gevangene drie uur lang vermist tijdens staking cipiers
Archiefbeeld Foto: BELGA

In de gevangenis van Namen was een gevangene afgelopen vrijdag meer dan drie uur vermist. Het gevangenispersoneel legt de verantwoordelijkheid bij de tijdelijke invallers. ‘Dit was nooit voorgevallen als er ervaren cipiers aan het werk waren geweest. Deze situatie is erg gevaarlijk’, klinkt het in La Dernière Heure.

Al meer dan drie weken lang staken de cipiers. De situatie in de gevangenissen is schrijnend. Dat werd dit weekend duidelijk in een ‘stakingsdagboek ’ van een gedetineerde in Vorst, en wordt nu nog eens bevestigd door Namense cipiers.

Het incident vond plaats tijdens het verdelen van de maaltijden. De gevangene, die op de afdeling voor geïnterneerden met psychiatrische problemen verblijf, moest zijn maaltijd een verdieping lager gaan halen. Dat is de standaardprocedure. Hij keerde echter niet terug naar zijn cel, volgens de persoon die zijn cel moest controleren.

Die persoon had echter zeer weinig ervaring en merkte niet op dat de gevangene zich op het toilet verstopt had. De verantwoordelijken riepen versterking op en vroegen zelfs aan de stakende cipiers voor de gevangenis om uit te kijken naar de gedetineerde. Nochtans zat de persoon de hele tijd op slechts enkele meters van zijn eigen cel.

‘Hallucinant’

De stakende cipiers trekken daarom nogmaals aan de alarmbel. ‘Het is beangstigend dat een agent niet weet hoe hij een gevangene moet controleren. Er lopen mensen gevaar. Het is net zoals op de binnenplaats. Daar houden nu drie cipiers de wacht tijdens de vrije beweging, normaal zijn dat er tien’, zegt een cipier aan La Dernière Heure.

De cipiers gebruiken het moment om nogmaals te benadrukken dat de voorstellen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onvoorstelbaar zijn. ‘Er is geld voor drie nieuwe gevangenissen, maar niet om 222 nieuwe agenten aan te nemen. Gaan die gevangenissen op zichzelf draaien misschien? Het is hallucinant.’