Zwitserland kan kiezen voor basisinkomen van 2.200 euro
Foto: REUTERS

De Zwitsers spreken zich op 5 juni in een referendum uit over een aangepaste versie van het basisinkomen. Maar een meerderheid voor het voorstel is nog veraf.

Begin volgende maand vinden in Zwitserland op hetzelfde moment vier referenda plaats: over de hervorming van het asielbeleid, openbare diensten, wegenwerken en ook over het basisinkomen. Daarmee is Zwitserland het eerste land waar een nationaal referendum over het onderwerp plaatsvindt.

De initiatiefnemers van het voorstel, verenigd in de Zwitserse afdeling van het Basic Income Earth Network (BIEN), willen dat iedereen een gewaarborgd inkomen van 2.500 Zwitserse frank krijgt, omgerekend zo’n 2.200 euro per maand. Daar zijn geen voorwaarden aan verbonden.

Als de Zwitsers ja zouden stemmen, wat nog lang geen uitgemaakte zaak is, dan zal de regering zelf nog moeten oordelen wat het aanvangt met het referendum. Het is immers niet bindend.

Daarom staan de initiatiefnemers open voor een aangepaste versie van wat doorgaans besproken wordt in discussies over een basisinkomen. Zo zou het mogelijk de vorm van een minimuminkomen krijgen. Wie gaat werken krijgt dus geen 2.200 euro bovenop het loon. Voor wie minder verdient of werkloos zou de staat het inkomen aanvullen. Wie meer verdient krijgt niets extra. Geen ideaal scenario, geven de mensen van BIEN aan, maar het kan wel een eerste stap zijn.

Tegenstand

Maar de openbare omroep stelt op de site swissinfo.ch dat de kans klein is dat er een meerderheid zich achter het voorstel schaart. In de polls blijft het voorstel voor een basisinkomen voorlopig steken op zo’n 30 procent.

Zelfs al schaart er zich onverwacht toch een meerderheid achter het voorstel, dan nog lijkt de kans klein dat er een politiek akkoord komt. Het basisinkomen werd al in het parlement besproken, maar de steun is gericht.