Antwerpse bank komt op de proppen met gratis 'vandaagbetaling'
Foto: Lectrr
Als het van Bank J.Van Breda afhangt, zal uw geld nooit meer 24 uur tussen banken blijven ‘zweven’. Elke binnenlandse digitale overschrijving die haar klanten ondertekenen op een bankwerkdag voor 15 uur, wordt dezelfde dag uitbetaald. Zonder extra kosten.

Bank J.Van Breda pakte gisteren uit met een opmerkelijke nieuwigheid: de gratis ‘vandaagbetaling’ voor alle klanten. ‘Om het even naar welke Belgische bank onze cliënt zijn geld overschrijft, hij of zij weet dat het dezelfde dag nog betaald wordt’, belooft de nichebank voor ondernemers en vrije beroepen in een persbericht.

Geld blijft nu vaak 24 uur lang tussen banken ‘in de lucht blijft hangen’ en komt daardoor minder snel in de economie terecht. Bij Bank J.Van Breda komt daar nu verandering in. De snelheid van een overschrijving wordt volgens de Antwerpse nichebank immers bepaald door de bank van de klant die het geld overschrijft, niet door de ontvangende bank. En dankzij recente aanpassingen aan haar informaticasysteem kan Bank J.Van Breda de snelheid van haar overschrijvingen nu voor alle klanten kosteloos opdrijven. 

Extra kosten

‘Vroeger konden we ook al dringende overschrijvingen op dezelfde dag garanderen, maar niet voor alle klanten’, bevestigt woordvoerder Luk Lammens een bericht in De Tijd. ‘Bovendien rekenden we daarvoor extra kosten aan. Een courante praktijk bij veel banken, waar wij nu bij mijn weten als eerste vanaf stappen.’

Lammens geeft toe dat de extreem lage rentestand de bank daarbij helpt. Daardoor valt er voor bankiers weinig of niets meer te verdienen op transactiegeld dat te laat binnenkomt. Na een bepaald uur (dat van bank tot bank verschilt) komt er in het huidige systeem doorgaans een bankwerkdag bij vooraleer het geld wordt overgeschreven. Daardoor kan de bank het geld vasthouden en waar mogelijk ‘overnacht’ beleggen, zodat het nog wat rente opbrengt.

‘Maar dat betekent niet dat we daar bij een hogere rente ook geld op verdienen. Geld van late overschrijvingen vasthouden, brengt voor de bank ook kosten met zich mee. We hebben liquiditeitsvereisten en dat betekent dat we dan extra spaargeld moeten ophalen om daaraan te voldoen.’