Tekenbeten pieken tijdens zomerkamp
In bos en tuin is het opletten voor een beet van een teek. Foto: GPD

De tweede helft van juli kent een piek in meldingen van tekenbeten. In de provincies Limburg en Luxemburg tellen ze er in verhouding het meeste. Niet toevallig de periode en de plaats van veel kampen van de jeugdbeweging.

Bijna 2.500 mensen hebben tussen juni en december vorig jaar meer dan 5.200 tekenbeten geregistreerd. Ze deden dat op de website TekenNet.be, die het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) op 22 juni 2015 lanceerde. Met de site wil het WIV een beeld krijgen van de risicogebieden voor tekenbeten in België. Een besmette teek kan via een beet de ziekte van Lyme overdragen op de mens.

Het grootste aantal beten bij een individu in de betrokken periode werd geregistreerd in Vlaanderen (1.904). De provincie Antwerpen telde er de meeste (681) maar uitgedrukt per 100.000 inwoners spant Limburg met 61 de kroon. Hoewel in Wallonië de absoute aantallen lager liggen, zijn er in verhouding tot het inwonersaantal meer beten dan in Vlaanderen. Luxemburg staat dan bovenaan.

De tekenbeet doet zich volgens de gegevens in negen op de tien gevallen voor tijdens een vrijetijdsactiviteit. Bos (44 procent) en tuin (37 procent) zijn de plaatsen waar de beestjes het vaakst toeslaan.

Het WIV stelt vast dat er een piek in de meldingen is voor beten opgelopen tijdens groepsactiviteiten in de tweede helft van juli. ‘Niet toevallig: dan gaan heel wat jeugdbewegingen op kamp’, zegt Tinne Lernout, arts-epidemioloog bij het WIV ‘Wij sturen richtlijnen rond om beten op te sporen bij de kinderen en kennelijk passen ze die redelijk goed toe.’

Iets meer dan duizend gebruikers van de site hebben zich bij het instituut opgegeven voor verdere opvolging. 89 deelnemers uit deze groep hen hebben samen 225 beten gerapporteerd. 18 stelden een rode vlek vast (de zogeheten erythema migrans), een veelvoorkomend symptoom van de ziekte van Lyme, een grieperig gevoel is een ander. Drie van hen gingen daarmee niet naar een arts. ‘Dat is jammer, want hoe sneller je een behandeling start, hoe beter,’ zegt Lernout. Andere conclusies over de verspreiding van de ziekte van Lyme kan Lernout op basis van deze gegevens niet trekken.

De site werd 84.000 keer geraadpleegd. Bijna 9.600 mensen rapporteerden een of meerdere beten, bij zichzelf of bij anderen, soms in groep. Ook werd melding gemaakt van beten bij huisdieren of van de aanwezigheid van teken in de tuin.

Het WIV wil de meldingen gemakkelijker maken en stelt daarom de gratis applicatie voor smartphones voor. Het instituut spoort de bevolking aan ‘om elke tekenbeet systematisch te melden’.