Aanslagen kostten Brussels Airlines 90 miljoen euro omzet
Foto: belga
De terroristische aanslagen zullen zwaar op de resultaten van Brussels Airlines wegen. Ceo Bernard Gustin verklaarde gisteren op een vlucht naar Toronto dat het omzetverlies op 90 miljoen euro geschat wordt. Voor de maatschappij wordt het erg moeilijk om uit de rode cijfers te blijven.

‘Ik heb me voorgenomen om naar de toekomst te kijken, zonder te vergeten wat er gebeurd is. We zijn de luchthaven die het dichtst bij de EU ligt. Net daarom is Zaventem altijd een van de veiligste luchthavens geweest. We moeten leren uit de gebeurtenissen, maar we moeten nu niet te snel conclusies willen trekken’, zegt Bernard Gustin, ceo van Brussels Airlines.

Eén conclusie lijkt nu al vast te staan. De terroristische aanslagen zullen wegen op de resultaten van Brussels Airlines. Volgens Gustin wordt de impact momenteel op 90 miljoen euro geraamd. Dat is 7 procent van de 1,27 miljard euro omzet die de luchtvaartmaatschappij vorig jaar draaide. Wat de impact op de winst is, is nog onduidelijk.

‘Met dat ene cijfer is het te vroeg om een gezondheidsbulletin op te maken’, zegt Eddy Van de Voorde, professor transporteconomie aan de Universiteit Antwerpen. ‘Maar goed nieuws is het zeker niet. Want ook de kosten zijn gestegen, doordat Brussels Airlines moest uitwijken naar andere luchthavens.’

De luchtvaartmaatschappij maakte vorig jaar 46 miljoen winst, maar volgens Van de Voorde is het nog niet te voorspellen of ze dit jaar rode cijfers zullen schrijven. ‘Het zou in elk geval slecht zijn voor de psychologie van de werknemers, en knagen aan het optimisme dat teruggekeerd was.’

Niet alleen de luchtvaartmaatschappijen lijden onder de aanslagen, ook de luchthaven voelt de weerslag. Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, schat de economische impact van twaalf dagen sluiting en de daaropvolgende periode op halve kracht, tussen 200 en 300 miljoen euro.

Beide topmannen namen gisteren samen het vliegtuig naar Toronto, om de nieuwe verbinding van Brussels Airlines naar de Canadese stad te promoten.