Fagron krijgt nieuwe kredietlijn
Marc Coucke is een van de zakenmensen die bereid is om extra te investeren in Fagron. Foto: BELGAIMAGE

Fagron, de specialist in apothekersbenodigdheden, heeft nu toch een akkoord met de banken beet. Daardoor neemt de druk op het bedrijf iets af. De schuldeisers hadden dat als voorwaarde gesteld om een nieuwe kredietlijn te geven aan de voormalige dochteronderneming van Omega Pharma.

Door een aantal mislukt uitgepakte overnames in de VS zit Fagron in slechte papieren. De toeleverancier is bezig met een private en publieke kapitaalverhoging van bijna 220 miljoen euro. Het investeringsfonds Waterland en een aantal Vlaamse ondernemers (Filip ­Balcaen, Marc Coucke en Bart ­Versluys) gaan in een eerste fase 131 miljoen euro toesteken in ruil voor nieuwe aandelen, maar dan moest er wel een akkoord komen met de banken.

Vrijdagmorgen laat Fagron weten dat die overeenkomst er nu dus is. De precieze details over het akkoord met de banken zijn niet bekendgemaakt. Er zouden volgens analisten wel afspraken zijn gemaakt over de rente die de bank moet betalen op de gigantische schuldenberg.

De weg ligt nu open naar de tweede ronde, waarbij dus nog eens ruim 88 miljoen euro zal worden opgehaald door nieuwe aandelen uit te schrijven.

Beurskoers

Het aandeel van Fagron ging vrijdag ruim twee procent hoger, tot 6,33 euro. In de loop van de voormiddag piekte het aandeel al even op 6,66 euro. Het aandeel was sinds woensdag geschorst in afwachting van meer nieuws over de kapitaaloperatie.

De winst van vandaag blijft echter een erg magere troost voor wie al lang aandeelhouder is. Het voorbije jaar viel de koers terug van meer dan 40 euro naar minder dan 5 euro.