Derde Groene Gault&Millau: dit zijn de beste groenterestaurants
Foto: l’air des sens

L’Air des Sens in Zoutleeuw is uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant van Vlaanderen, zo werd bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de derde editie van de Groene Gault&Millau. Die restaurantgids verzamelt meer dan 500 adressen waar groenten en fruit een hoofdrol spelen.

Ook deze derde editie van de Groene Gault&Millau 2016-2017 in samenwerking met groentekok Frank Fol biedt een overzicht van restaurants waar groenten en fruit een belangrijke rol spelen bij het opstellen van de menukaart.

Steeds meer landgenoten vinden vlees niet meer het belangrijkste ingrediënt op hun bord, zo bewijst het succes van campagnes zoals Dagen zonder Vlees, en dat laat zich ook voelen in het aantal restaurants in de gids, dat met meer dan 500 adressen sterk gestegen is ten opzichte van de twee vorige uitgaven.

Het is overigens niet louter een opsomming geworden: voor het eerst worden de groenterestaurants gequoteerd van één tot vijf radijsjes. De quotering gebeurde onder meer op basis van het percentage groenten en fruit dat in de maaltijd wordt verwerkt, smaak en originaliteit en de communicatie rond het gebruik van groenten en fruit.

Blikvangers

In Vlaanderen scoorde L’Air des Sens in Zoutleeuw het beste bij de jury en het publiek, niet alleen omdat chef-kok David Schultz tot menu’s voorstelt die tot tachtig procent uit groenten bestaan, maar ook omdat ‘in het DNA van Schultz een liefde zit voor de natuur, de seizoenen en het prikkelen van alle zintuigen’.

Aan de overkant van de taalgrens gaat L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul met de titel Beste Groenterestaurant van Wallonië lopen (‘alle rijkdom van de moestuin voor een keuken met subtiele accenten van België en de Maghreb’, aldus de jury). In Nederland werd de titel uitgereikt aan The Scelta Kitchen in Venlo.

De jury zet onder meer ook het Gentse restaurant Vrijmoed in de bloemetjes omdat hij het ‘beste veggie menu’ kan aanbieden. ‘Michael Vrijmoed verraste ons met een vijfgangengroentemenu, standaard op zijn kaart, waarin hij de onbeperkte creatieve mogelijkheden en combinaties van groenten illustreerde.’

Arabelle Meirlaen is niet alleen ambassadrice van de derde editie, maar haar gelijknamige restaurant in Marchin wordt ook geloofd in de categorie ‘beste culinaire bloemen’. ‘Eetbare bloemen zijn een constante in de gerechten van Meirlaen. Ze kiest ze om gerechten te prikkelen, verrassende smaaktoetsen te brengen en hun gezonde eigenschappen uit te spelen.’

Evenwichtige voeding

Naast de beste groente- en vegetarische restaurants is er in de gids ook plaats voorzien voor de meest interessante markten, groente- en fruitwinkels van de Benelux, en voor enkele opmerkelijke soep- en saladbars.

De Groene Gault&Millau 3.0 spendeert ook aandacht aan evenwichtige voeding en duurzaamheid. Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Rio geven topsporters zoals Evi Van Acker, Tia Hellebaut, Pieter Timmers en Hans Van Alphen een inzicht in hun voedingspatroon, maar de gids laat ook enkele experts aan het woord.

De Groene Gault&Millau 2016-2017 kost 16,95 euro.