Directeur van school Bilal Hadfi benoemd in KTA Jette
Schooldirecteur Chris Pijpen zou de radicalisering van terrorist Bilal Hadfi te laat hebben doorgegeven. Foto: AFP

Chris Pijpen, de geschorste schooldirecteur van het Instituut Anneessens-Funck in Brussel, wordt tijdelijk aangesteld als directeur van het KTA in Jette. Dat heeft Jacky Goris, algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs in Brussel bevestigd. Pijpen werd geschorst na zijn late reactie op de radicalisering van een van de terroristen van Parijs, Bilal Hadfi. Hadfi liep school in Anneessens-Funck.

Er lopen twee tuchtprocedures tegen Pijpen. Hij zou te laat zijn gekomen op de dag van de heropening van de scholen na de terreurdreiging. Ook zijn late reactie op de radicalisering van een van de leerlingen, Bilal Hadfi, wordt hem aangewreven. Hadfi was een van de terroristen die zichzelf opblies bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Na uitspraken in de pers dat de radicalisering van de jongen was gemeld aan de stad maar dat daar niets mee was gebeurd, diende het schepencollege ook een klacht in tegen de directeur wegens laster en eerroof. Die zaak moet nog door de rechtbank van Leuven behandeld worden.

Geen bezwaar

‘In zijn conflict met de stad komen wij niet tussen’, zegt Jacky Goris. ‘Meneer Pijpen heeft meegedaan aan een selectieproef en is daar als beste uitgekomen. Hij heeft ervaring, ook met tso en bso, wat in Jette van pas zal komen. Juridisch is er geen bezwaar om bij ons aangesteld te worden als schooldirecteur. Dit gebeurt trouwens in samenspraak met de stad Brussel.’

Mochten de tuchtzaken leiden tot een straf – dat kan ontslag zijn – ‘dan spreken we over een andere situatie’, aldus Goris.