Hogescholen eisen 2.000 euro extra per student
Tweeduizend studenten volgen vanmiddag les in open lucht uit protest tegen de besparingen. Foto: Arteveldehogeschool

Onder de noemer ‘want wij zijn het waard’ houden verschillende Vlaamse hogescholen vandaag een protestactie op het Martelaarsplein in Brussel. Ongeveer tweeduizend studenten gaan er een massales bijwonen om de gebrekkige financiering van de hogescholen aan de kaak te stellen. Terwijl het aantal studenten met een derde steeg, daalde de financiering met een kwart.

De afgelopen zeven jaar is het aantal hogeschoolstudenten met een derde gestegen, maar daalden de middelen met een kwart, ondanks de verhoging van het inschrijvingsgeld. Die situatie willen de hogescholen in Vlaanderen aanklagen.

‘Enkele jaren geleden kregen we nog 7.000 euro per student, vandaag blijft daar slechts 5.000 euro van over. Dat is gewoon ontoereikend’, zegt Lode De Geyter. Hij is algemeen directeur van de West-Vlaamse hogeschool Howest. Op een paar jaar tijd steeg zijn studentenaantal met de helft tot 6.000 studenten.

Studenten van een andere hogeschool in West-Vlaanderen, Vives, trekken vrijdag naar Brussel om er de massales bij te wonen. Howest protesteerde met een ludieke actie. De studenten droegen zwembandjes en duikbrillen omdat het water hen figuurlijk aan de lippen staat.

Zwembandjes en duikbrillen

‘Ook in de lessen krijgen de studenten toelichting. De gevolgen kunnen zwaar zijn. We moeten de Europese kwaliteitsstandaard volgen en onze accreditatie binnenhalen, maar dat kan nu in het gedrang komen. We willen een signaal geven aan minister Crevits (CD&V) dat ze de juiste prioriteiten moet leggen’, aldus De Geyter. Een maximumgrens vastleggen op het aantal studenten behoort voor de hogescholen ook tot de mogelijkheden.

‘We trekken met meer dan tweeduizend studenten en personeelsleden van alle hogescholen voor een massales naar Brussel. De les start om half twee en wordt onder meer gegeven door Joris Hindryckx, algemeen directeur van Vives’, aldus woordvoerder Frank Devos. ‘Het is vijf voor twaalf, met andere woorden meer dan tijd voor actie. De symptomen zijn op iedere hogeschool in Vlaanderen zichtbaar: zieke docenten worden niet vervangen, stagebegeleiders zijn niet altijd beschikbaar, de aula’s en labo’s zitten overvol’, aldus directeur Joris Hindryckx.