Aan het gemeentehuis van Sint-Gillis verzamelde woensdagnamiddag een honderdtal mensen om de uitgewezen Afghaanse asielzoeker Omran een hart onder de riem te steken. Hij ging er samen met zijn advocaat een nieuwe aanvraag tot regularisatie indienen, dit maal op basis van humanitaire redenen. Maandag had danser en schrijver Ish Ait Hamou een filmpje op zijn Facebookpagina geplaatst waarin hij zijn steun voor Omran uitspreekt.

Ondanks het gure weer waren ongeveer honderd mensen woensdagnamiddag opgedaagd om hun steun te betuigen aan Omran Barikzai en zijn gezin. Deze jongeman van 21 vluchtte acht jaar geleden samen met zijn ouders en twee broers vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel naar ons land. Na drie geweigerde asielaanvragen kan Dienst Vreemdelingenzaken het gezin elk moment op een vliegtuig richting Afghanistan zetten.

Zijn klasgenoten en leerkrachten willen het niet zo ver laten komen. ‘Hij is hier al acht jaar en heeft veel vrienden. Het is bijna onmenselijk om iemand die zo veel moeite gedaan heeft om zo ver te geraken, nu terug te sturen. Hij spreekt ook perfect Nederlands’, vertelt leerkracht Julie Robinet.

Rechten studeren

Omran zit in het vijfde middelbaar in een atheneum in Schaarbeek. Hij droomt ervan rechten te gaan studeren. Zijn vader werkt in een grootkeuken en zijn oudere broer bij bpost. Ish zat op dezelfde school als Omran en met het filmpje op zijn Facebookpagina wil hij extra ruchtbaarheid en media-aandacht aan de zaak geven. ‘Maar helaas ken ik nog gevallen van jongeren die na zes of zeven jaar in Belgïe terug moeten naar een land in oorlog.’

 

Samen met zijn advocaat diende Omran nu voor de tweede keer een aanvraag tot regularisatie in op basis van humanitaire redenen. ‘De situatie in Afghanistan wordt steeds slechter. Vorige week ontplofte er nog een autobom in Kaboel waarbij zestig slachtoffers vielen’, zegt zijn advocaat Joke Calllewaert.

Zijn vrienden, hij zit ook in een jeugdbeweging, en klasgenoten brachten een bloem mee naar de trappen van het gemeentehuis. Het filmpje waarmee Ish de kat de bel aanbond, is in nauwelijks twee dagen vierduizend keer gedeeld en maar liefst 230.000 keer bekeken. Verschillende Twittergebruikers lieten via de hashtag #steunomran ook hun steun blijken.