'Nikabmeisje' krijgt celstraf met uitstel voor geweld tijdens politiecontrole
Stéphanie D. naast toenmalig leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. Ze was toen net vrijgelaten. Foto: BELGA

De correctionele rechtbank van Brussel heeft maandag Stéphanie D. veroordeeld tot 15 maanden cel met uitstel. De vrouw van 27 werd in mei 2012 opgepakt in Jette omdat ze haar nikab weigerde af te doen. Na haar arrestatie verwondde ze drie vrouwelijke agenten.

Stephanie D. werd gecontroleerd aan een bushalte in Jette omdat ze een nikab droeg. Een nikab is een sluier die enkel de ogen vrijlaat. Toen ze weigerde die af te doen, werd ze meegenomen naar het commissariaat. Onderweg gaf ze één van de agenten, een vrouw, een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Het kwam tot een schermutseling waarbij zowel de vrouw zelf als twee vrouwelijke agenten gewond raakten.

Uiteindelijk werd D. naar het ziekenhuis gebracht en vrijgelaten. Nog dezelfde avond kwam het tot onlusten aan het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat in Sint-Jans-Molenbeek nadat Sharia4Belgium, waarvoor D. sympathiseerde, opgeroepen had tot protestacties. In december 2015 werd ze nog tot een effectieve celstraf van 18 maanden en een hoge schadevergoeding veroordeeld. Ze liet toen verstek gaan, en daarom werd het proces nu overgedaan.

Ook de dagen na het incident was het onrustig in de Brusselse gemeente, tot een Parijse moslimextremist in het metrostation Beekkant twee agenten neerstak omwille van het nikab-incident.