Prince-gekte slaat toe op veilingsites

Nauwelijks enkele uren na het overlijden van Prince proberen sommige verzamelaars munt te slaan uit hun Prince-collectie. Op veilingsites zijn de platen van de superster te vinden voor een veelvoud van de prijs waarvoor ze tot gisteren werden aangeboden.

Zo zie je op veilingsite Ebay of platensite Discogs veel exemplaren opduiken van Purple Rain, voor prijzen die vaak een ‘koop nu’-optie hebben van boven de 100 euro hebben. Tot donderdagmorgen lag de prijs daarvan eerder rond de 10 euro, maar die exemplaren zijn ofwel verkocht, of de prijs is aangepast.

Sommigen mikken overigens wel erg hoog, vooral mensen die menen over een zeldzaam exemplaar te bezitten. Een enkeling probeert tot 2.500 dollar te incasseren voor een plaat met poster. Een andere verkoper biedt een single op paars vinyl aan voor 1.500 dollar. Die laatste is wel dezelfde single die op Discogs nog nooit meer dan 6,2 euro opleverde, en daar nog steeds vlot te krijgen is voor minder dan 10 euro. De kans dat de ebay-verkoper 1.500 dollar zal binnenrijven is dan ook niet zo groot.

Anderen die met een veilingsysteem werken proberen op de emoties in te spelen door de veiling slechts een dag te laten lopen en zo mensen aan te zetten tot snel kopen. Zo levert een pakketje vrij courant verkrijgbare verzamelaars toch snel een veelvoud van de gewone prijs op.

Voor collector’s items worden momenteel nog veel hogere prijzen gevraagd. Zo kun je op Ebay een gesigneerd exemplaar van Lovesexy kopen voor 3.499 dollar.

Kopers

Ook de kopers lijken momenteel erg actief. Zo bood een Australiër vorige week zijn exemplaar van Purple Rain voor omgerekend 6,5 dollar. Tot gisteren was het hoogste bod 7 euro, maar daarna ging het snel. Uiteindelijk liep de veiling vanmorgen af, en kreeg de verkoper omgerekend een goede 153 euro.

Voor een gesigneerde foto is een stevige biedstrijd aan bezig, waarbij niet op 100 dollar meer of minder wordt gekeken. Met nog uren te gaan is er al een bod van ruim 700 dollar binnen.

Geld niet waard

Maar in de praktijk zijn die platen de hoge prijs lang niet altijd waard. Er zijn er indertijd miljoenen van geperst, dus echt zeldzaam zijn ze niet. Zo is de gemiddelde verkoopprijs van een originele persing van Purple Rain op de gespecialiseerde site Discogs 9,68 euro. Tot gisteren kostte die nooit meer dan 26,54 euro. Nu varieert de verkoopprijs tussen de 35 en 243 euro. Naarmate de tijd vordert is de kans heel groot dat die ‘gewone’ exemplaren weer voor redelijke prijzen opduiken.

Dat is dan nog los van de ronduit frauduleuze aanbiedingen. Zo durft iemand het aan om een screenshot van het overlijdensbericht van Prince op de site van de New York Times te veilen voor minstens 15 dollar. Voorlopig is er geen koper.

Terugval

Het fenomeen dat kort na het overlijden van een bekende muzikant sommige verkopers munt proberen te slaan uit de situatie is niet nieuw. Ook na het overlijden van David Bowie en Lemmy Kilmister was dit recent nog het geval. Maar na enkele weken zie je meestal al een stevige terugval van de prijzen van objecten die niet écht uniek zijn.