Rolstoelproof logeren in Brasschaat

Uitstap zonder drempelvrees

Wie er met een rolstoel op uit trekt, kan maar beter zijn bestemming zorgvuldig uitkiezen. Want niet elk hotel dat zichzelf rolstoeltoegankelijk noemt, neemt het zo nauw met dat begrip. En als die ene drempel er te veel aan is, dan sta je teleurgesteld weer thuis nog voor het weekend begonnen is. Niet in Casa Ametza, waar mensen met een rolstoel ook echt hun draai vinden.

Ik ga een weekendje weg en ik neem mee: veel te veel spullen, huisgemaakte spaghetti voor bij aankomst, een man, twee zonen en de grootouders van die zonen. En, oh ja, aan boord ook een rolstoel en een scootmobiel voor oma. Ons enthousiasme is wat onder voorbehoud. Het zou niet de eerste keer zijn dat een rolstoelvriendelijke slaapgelegenheid in de praktijk net iets minder toegankelijk is dan op de website aangekondigd. Die verrekte drempels ook. Te smalle deuren, badkamers waar zelfs de behendigste rolstoel­bestuurder zich klem in rijdt en onbereikbare ontbijtruimtes leidden al vaker tot teleurstellingen en een vervroegde rit huiswaarts. Maar we zijn optimistisch: Casa Ametza ziet mensen met een beperking graag komen, meer nog, ze zijn er de centrale gast in de zes splinternieuwe, ecologische vakantiewoningen midden in het park van Brasschaat.

We parkeren op de voorbehouden plaatsen vlak voor de deur en oma rijdt smoothly en naadloos de leefruimte binnen. Geen gênante toestanden met wielen die klem zitten, managers die erbij moeten worden geroepen et cetera, het weekendje kan echt beginnen. We zetten oma meteen aan het werk. Dat kan, want het keukenblad is aangepast om er met de rolstoel onder te rijden en aan plaats voor ingewikkelde manoeuvres geen gebrek. De kinderen, met een intussen aangeleerde alertheid voor rolstoeltoegankelijkheid, reppen zich naar de badkamer om te checken of die omaproof is. Blijdschap alom: oma kan probleemloos douchen, het toilet is uitgerust met handgrepen én ze kan tot onder de wastafels rijden.

No-nonsense

Niet onbelangrijk: we voelen ons ondanks de aanpassingen in de vakantiewoning, toch niet in een revalidatiecentrum en ook het gevreesde bosklassengevoel blijft uit. De leefruimte is warm en smaakvol ingericht, no-nonsense en met veel hout en zonlicht dat door de grote ramen met felgekleurde gordijnen naar binnen valt. Het is er wel koud, maar we zijn dan ook de eerste gasten, en de vloerverwarming komt maar traag op gang. Die vloerverwarming past in de filosofie van Casa Ametza om de vakantiewoningen zo ecologisch mogelijk te houden. Om diezelfde reden werd er maximaal geïnvesteerd in isolatie en kreeg het gebouw een groendak. Van de bewoners wordt verwacht dat ze hun afval sorteren en dat vinden we maar normaal ook.

Wij verblijven in de blauwe studio en die is behalve voor rolstoelen ook aangepast voor mensen met een auditieve beperking. Daarnaast zijn er studio’s voor mensen met een visuele beperking of voor mensen die nood hebben aan een prikkelarme omgeving. Eén studio is uitgerust met een ligbad met een lift voor mensen met een zware fysieke handicap.

De geur van bolognaisesaus roept ons naar de tafel en een na een spelletje met de hele familie – er is digitale tv in de studio, maar we houden het lekker ouderwets – en de beloofde kom chips is het bedtijd voor de kleinsten. Mijn man en ik wisselen een bezorgde blik wanneer we onze zonen instoppen in hun stapelbed. De andere kamergenoten, wij dus, moeten ook een stapelbed delen. Dat is snel gerekend een jaar of 25 geleden en niet bepaald romantisch. De andere slaapkamer is uitgerust met een eenpersoonsbed en een ziekenhuisbed, dus daar kunnen we niet terecht. Even doemt het bosklassenbeeld toch op. Met zijn 1,94 meter past mijn man bovendien niet in het stapelbed of toch niet in een natuurlijke houding, dus we beslissen de matrassen op de vloer te leggen en er het beste van te maken.

Brasschaatse bossen

Brasschaat blijkt een broeihaard van betere bakkers, dus doen we ons de volgende ochtend tegoed aan kraakverse pistolets en smeuïge crèmekoeken. Brandstof voor een spetterende start van de dag in het subtropisch zwembad aan de overkant van de parking. Kinderen blij, iedereen blij. We glijden een honderdtal keer in alle denkbare houdingen door de twee buisglijbanen tot we geen glijbaan meer kunnen zeggen. Oma en opa kijken toe vanuit de – ook al erg rolstoelvriendelijke – cafetaria en steken keer op keer een duim in de lucht zodra een kleinzoon uit het water klautert.

De zon doet haar best, dus trekken we in de namiddag (over)moedig een zomerjas aan, halen de fietsen boven en de scootmobiel om de bossen van Brasschaat te ontdekken. Een frisse neus hebben we sneller dan gedacht, dus houden we halt in taverne De Melkerij, waar de kinderen – die hebben vreemd genoeg geen besef van kou – zich kunnen uitleven in de mega­speeltuin, terwijl wij binnen opwarmen en dan maar meteen een pannenkoek bestellen.

Hamburgers in stijl

Een voordeel aan een generatieoverschrijdend weekendje is dat er gratis kinderopvang bij in het pakket zit. Zo hebben wij de handen vrij om een stapje in de wereld te zetten. We vermoeden dat Brasschaat collectief onder de wol kruipt om 22 uur en stellen de gps in op Antwerpen-city. Maar we zullen onze bestemming nooit bereiken, want we spotten al meteen enkele toffe cafés op een steenworp van onze verblijfplaats. Niet van het bruine soort, wel hip en gevuld met jong volk.

Ook vlakbij is een filiaal van De Burgerij, waar hamburgers in stijl geserveerd worden. En laat dat nu net de lievelingskost van ons kroost zijn. We weten wat ons te doen staat: het weekendje met (groot)ouders en (klein)kinderen wordt daags nadien sfeervol afgesloten met een mond vol cheeseburger.

Niet onbelangrijk: we voelen ons ondanks de aan­passingen in de vakantiewoning toch niet in een revalidatiecentrum

We parkeren op de voorbehouden plaatsen vlak voor de deur en oma rijdt naadloos de leefruimte binnen

Binnenland
 1. Wijkagent aangevallen in Kortrijk, dader snel gevat
 2. KIESBLOG. Homans over belofte om kinderarmoede te halveren: 'Ik heb gezegd dat ik heel hard mijn best zou doen'
 3. Brusselse politieman op non-actief gezet na schoppen overmeesterde man
 4. Mestbank: ‘Landbouwsector moet verantwoordelijkheid nemen’
 5. 25ste legionella-patiënt in Evergem
 6. Met verkeersboete komt voortaan ook brief die wijst op gevaren
 7. Moord Sally Van Hecke: parket sluit piste-Pierret uit na onderzoek in VS
 8. Ex-nachtwaker, ex-fitnesstycoon, nu bajesklant
 9. Video Inbrekers dringen villa in Bierbeek binnen via regenpijp
 10. Video ‘Fire escape room’ moet ons bijscholen over brandveiligheid
 11. Blauwe mayonaise op Belgische frieten: ‘Nu nog een doener kebab’
 12. Video De Wever spreekt over samenwerking met ‘Air Francken’, DVZ noemt praktijk niet uitzonderlijk
 13. Jonge groepsverkrachters misbruiken meisje (15) urenlang en delen beelden op Snapchat
 14. Kim Geybels (ex-N-VA) krijgt morele schadevergoeding na ontslag
 15. Van den Heuvel: ‘Mestfraude absoluut onaanvaardbaar’
 16. Video De Wever duikt in koffer om journalisten te ontwijken
 17. Beledigingen, racisme en dickpics: wat vrouwelijke politici voor de kiezen krijgen tijdens de campagne
 18. Boerenbond: ‘Cowboys en fraudeurs moeten eruit’
 19. Vakbonden leger vragen driedagenwerkweek
 20. Een federale regering vormen is sinds vanochtend nog moeilijker geworden
Sport
 1. “Petr Cech keert terug naar Chelsea als sportief directeur”
 2. Yari Verschaeren in preselectie van (gehavende) Jonge Duivels voor EK U21, ook al mist hij door examens deel van voorbereiding
 3. Verkiezingskoorts en hete hangijzers op bijzondere vergadering Pro League
 4. Nina Derwael turnt voor het eerst sinds haar wereldtitel in eigen land tijdens Flanders International Team Challenge
 5. Zilveren medaillewinnares olympische marathon Rio op EPO betrapt en voorlopig geschorst
 6. Yellow Tigers niet opgewassen tegen Verenigde Staten in Women’s Nations League Volleybal
 7. Yanina Wickmayer voor het eerst sinds 2008 niet op hoofdtabel Roland Garros, ook Ysaline Bonaventure sneuvelt
 8. Lionel Messi leidt Argentijnse selectie in Copa America, ook Matias Suarez opgeroepen
 9. Trainersduo Frank Vercauteren-Vincent Euvrard tekent voor drie jaar extra bij OHL
 10. Arnaud Démare sprint in Giro sneller dan Elia Viviani, puntentrui Ackermann valt zwaar in slotkilometer
 11. Arsenal is bang voor zijn veiligheid en dus trekt het zonder Mkhitaryan naar Bakoe voor Europa League-finale: “Alle opties verkend”
 12. Andy Murray leeft op hoop en mikt op rentree in het dubbelspel op Wimbledon
 13. Nina Derwael en topjudoka’s voeren Belgische selectie aan op Europese Spelen in Minsk
 14. Video Bekijk de horrorcrash waarbij Niki Lauda door het oog van de naald kroop
 15. Club Brugge bevestigt vertrek Ivan Leko, deur staat wagenwijd open voor Philippe Clement
 16. "Formule 1 zou de rijders fysiek moeten uitputten"
 17. Kompany blijft gewoon bij de Rode Duivels, Van Crombrugge is enige debutant als vierde doelman
 18. Video KBVB geeft Leandro Trossard officiële waarschuwing en boete voor homofobe uitspraken
 19. KBVB geeft Leandro Trossard officiële waarschuwing en boete voor homofobe uitspraken
 20. Bundesliga-icoon overleden: 213 goals gescoord, twee keer World Bowl in American Football gewonnen