Drie vluchten geannuleerd op luchthaven Charleroi
Foto: Belg
Op de luchthaven van Charleroi zijn woensdag rond 11.30 uur de activiteiten hervat. Door een tekort aan luchtverkeersleiders konden op de luchthaven vier uur lang geen vliegtuigen landen of opstijgen.

Er werden uiteindelijk drie vertrekkende vluchten geannuleerd (naar Athene, Praag en Boekarest); twee aankomende vluchten werden omgeleid (naar Maastricht en Rijsel). De andere 16 vluchten die in die vier uur gepland waren, werden verschoven.

Luik

In Luik kampt luchtverkeersleider Belgocontrol met problemen om de verkeerstoren de klok rond te bemannen. Gedurende drie periodes (in totaal bijna 6 uur) kunnen er vandaag geen vliegtuigen landen of opstijgen.

De personeelstekorten in de kleinere luchthaven Luik leiden tot minder operationele problemen. Er zijn immers minder vluchten gepland. Belgocontrol probeert ervoor te zorgen dat er voldoende bezetting is op de drukkere momenten in Luik, zoals 's nachts wanneer cargomaatschappij TNT heel actief is.

Zieken

Dominique Dehaene, de woordvoerder van Belgocontrol, spreekt van een samenloop van omstandigheden in Charleroi en Luik. 'Er is een aantal langdurig zieken, aangevuld met enkele mensen die op korte termijn ziek vielen. Tot nu toe hebben we dergelijke problemen altijd kunnen opvangen, maar deze keer zijn we er niet in geslaagd de gaten op te vullen.'

Dehaene wijst erop dat luchtverkeersleiders niet zomaar op elke luchthaven aan de slag kunnen. Ze hebben daarvoor een specifieke licentie nodig.

Op korte termijn zal Belgocontrol er alles aan doen om vervanging te vinden. 'We zullen bijvoorbeeld opleidingen stopzetten, zodat we zoveel mogelijk mensen operationeel kunnen inzetten', aldus Dehaene. Op langere termijn moet er beterschap komen dankzij aanwervingen. De luchtverkeersleider nam vorig jaar, voor het eerst in jaren, aspirant-luchtverkeersleiders aan. Een tiental startte de opleiding, die twee jaar duurt. Tegen 2017 wil Belgocontrol nog eens 30 aspirant-luchtverkeersleiders aanwerven, zo staat in het sociaal akkoord dat vorige week werd bereikt (met één vakbond). Belgocontrol wacht op goedkeuring van de regering voor dat akkoord.