Sanofi investeert 300 miljoen euro in fabriek in Geel
Foto: AFP

De Franse farmagroep Sanofi zal 300 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn fabriek in Geel. Dat heeft het bedrijf dinsdagochtend aangekondigd. Er komen ruim honderd banen bij.

De Franse multinational investeert in een nieuwe productielijn voor biologische geneesmiddelen. De investering - er komt 8.000 vierkante meter productieoppervlakte bij - is al opgestart en zal meerdere jaren duren.

Vandaag produceert Sanofi in Geel (voordien Genzyme) al biologische geneesmiddelen, met name voor de zeldzame spierzieke van Pompe. Daar komen door de investering nieuwe geneesmiddelen bij.

'Grote innovatiekracht'

De investering is goed voor ruim honderd nieuwe banen. Vandaag werken in Geel 550 mensen. Sanofi stelt in totaal 850 mensen tewerk in ons land. Naast Geel heeft de farmagroep ook kantoren in Diegem en Brussel.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois ziet in de investering een bevestiging van de uitstekende 'troeven, expertise en deskundige ondersteuning voor investeringen' van Vlaanderen. 'Life sciences is een sector met grote innovatiekracht, zowel bij multinationals als in kmo's, die er jaar na jaar in slaagt belangrijke investeringen aan te trekken. De Vlaamse regering blijft terecht sterk investeren in deze sector', aldus de minister-president.

Inspanningen overheid

'Ook de federale overheid doet veel inspanningen om sterke farmaceutische bedrijven hier te houden', benadrukt KBC-econoom Jan De Kerpel vandaag in Gazet van Antwerpen. 'Een bedrijf moet maar 7% belastingen betalen op de inkomsten uit een product waarop het een patent heeft. Normaal is die belasting 34%. Het voordelige tarief is ingevoerd met oog op de farmaceutische sector. De overheid geeft ook belastingvoordelen aan bedrijven die werknemers aanwerven om aan wetenschappelijk onderzoek te doen.'

'Ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, dat starters in de farmaceutische sector helpt om patenten voor innovaties aan te vragen en die vervolgens om te zetten in een bedrijf, speelt een grote rol. Door al die voordelen hebben veel internationale farmabedrijven een vestiging in België, is er hier veel toptalent aanwezig, en zijn er veel geschikte mensen die een nieuw farmabedrijf kunnen opstarten.'