Commissie aanslagen bezoekt eerst de plaats van de ramp
Patrick Dewael, voorzitter van de onderzoekscommissie. Foto: luc daelemans

Patrick Dewael (Open Vld), de kersverse voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, wil in de komende week met de leden van de commissie de plaats van de aanslagen, de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek, bezoeken. Hij hoopt tot krachtige aanbevelingen te kunnen komen, waarbij we ‘boven het partijbelang uitstijgen’.

Dewael, die afgelopen donderdag tot voorzitter van de commissie werd aangeduid, vindt het geen probleem dat hij als lid van de meerderheid de commissie voorzit. ‘In zo’n commissie moeten de leden boven zichzelf en hun partijbelang kunnen uitstijgen’, zei hij in de studio van VTM-Nieuws. ‘Eerst is er de zoektocht naar de waarheid. In een tweede fase moet je kunnen komen tot krachtige aanbevelingen.’ We moeten afdoende antwoorden kunnen geven op deze vorm van criminaliteit, zei hij.

Dat er verschillende politieke meningen zijn over de structuur van politiezones in Brussel is één zaak, maar ‘je mag niet de fout maken om op voorhand te zeggen waar je gaat uitkomen’. Het is belangrijk om eerst voor- en nadelen af te wegen, aldus Dewael.

In De Zevende Dag beklemtoonde de Open Vld’er het belang van een plaatsbezoek. ‘Je wordt als het ware al ondergedompeld in het drama en bent je bewust van de ernst van de situatie’. In dat verband wil Dewael ook spreken met slachtoffers en verantwoordelijken. Hij vergeleek een en ander met het plaatsbezoek aan het huis in Marcinelle, waar destijds de commissie-Dutroux afstapte.